Testmaskin: Man (Homo sapiens sapiens).
Chassi: 1.89 x 1.3 / 110 Kg Go-Pro (rund och go’).
Processor: Walter Inside MMX (1Mb).
SSD: 10-(15) Petabyte.
Testtid: Ca. 38 år.

Jag har haft en lång kärleksaffär med “Felix” produkter. Som liten golvmopp smakade jag deras deras inlagda gurka och har varit fast i träsket enda sedan dess. Under årens lopp har jag följt företagets utveckling, från uppgång till övervägande fall. Idag ägs de av Orkla Foods koncernen och förefaller åter vara ett stabilt företag.

Den österrikiske-judiske invandraren Herbert Felix som grundade företaget och gav det sitt namn, hade haft mycket att vara stolt över idag; jag menar: Rosépeppardressing, Gurkmix, ekologisk Fettuccine! Behöver jag skriva mer!?

Felix Ketchup har inget monopol på marknaden även om det kan verka så ibland. Det finns en uppsjö av andra producenter som slåss om utrymme på mathyllorna Änglamark, Coop X-tra, Heinz, ICA, Vitakrone, Pride – som har försökt att bräda min favorit, men förgäves. Jag har smakat dem alla (det skulle kanske förklara mitt tidiga håravfall som 20-åring?), och smakupplevelserna har orsakat vilda spasmer i mitt ansikte. Den ena ketchupsorten efter den andra har smakat riktigt dålig. Många har Heinz som sin favorit, och det kan jag förstå – om man älskar smaken av ättika och rengöringsmedel. Det känns som om Heinz glömde det viktigaste, att ketchup det ska smaka tomat.

Ketchupen som Pride producerar (eller Westmill som företaget heter), är utspädd och smakar kofta och gammal herre, som Robert Gustafsson en gång sade när han smakade ett illa beryktat vin. ICA, Vitakrone, Änglamark och Coop – bjuder på en blandad kompott av sinnesrubbningar som jag inte skulle önska min värsta fiende. För att något ska få den där riktigt goda smaken som drömmar är gjorda av, krävs det erfarenhet och en smula talang, något som Felix hade mycket av. I hemlandet jobbade han i familjeföretaget “Löw & Felix” som var kända för sin “Znaimer Gurken”.

Vem var då denne Herbert?

Herbert Felix hade ett mycket intressant livsöde, och ni som var uppmärksamma i början av inlägget minns kanske att han hade judisk härkomst. Tyvärr ville ödet så att hans bror och båda föräldrar skulle sluta sina liv i Auschwitz under förintelsen. Trots att Felix var officer i de exiltjeckiska trupperna som stred på de allierades sida, kunde han inte rädda dem, de dog liksom många andra, i hemska plågor i ett hemskt krig.

Felix hade kommit till Sverige år 1938, dvs. innan kriget, och hade fått en anställning hos AB P. Håkansson i Skånska Eslöv, som senare blev grundaren till företaget “Druvan” som gör mycket god senap. Håkansson var smart nog att förvalta Felix kunskaper väl, och när framgångarna kom använde man “Felix” som varumärke och har använt det enda sedan dess.

Vad är det som är speciellt med Felix Ketchup undrar ni? Jag skulle vilja påstå att deras ketchup, liksom många andra produkter i deras sortiment, har förfinats till den grad att det känns som om man inte kan göra det bättre. När god mat uteslutande innehåller smakförstärkare och allehanda märkliga ingredienser, då tappar jag i varje fall lusten att slicka tallriken ren, och det är sannerligen en fälla som Felix inte har hamnat i.

Felix Ketchup innehåller inga större märkligheter:

Tomatpuré
Socker
Ättika
Salt
Syra (citronsyra)
Kryddextrakt (vitlök och cayennepeppar)

– exakt hur mycket de använder av ingredienserna förblir en hemlighet, och det är nog bra det. Tänk hur det skulle se ut om alla började med “hembränd ketchup”. Jag kan föreställa mig stanken, de förstörda kläderna och de rödflammiga barnen.

Sverige har sedan medeltiden haft stor handel med den stora vida världen. Och de som av någon anledning har sett möjligheter att utvecklas har stannat kvar. Under 1500-talet var 15% av befolkningen av utländsk härkomst, dessa var främst tyskar, skottar och nederländare som hjälpte landet att avancera i bergsbruk och stadsbyggande. Herbert Felix byggde smaker, och det vill både jag och min pasta tacka honom för.

FK-866572A (originalketchupen) passar i de flesta sammanhang som behöver en smakförstärkare. Som de flesta välproducerade produkter funkar den lika bra utomhus som inomhus.

Hållbarheten är mycket god; ett år från inköp ska produkten hålla sig i synnerligen gott skick, men jag har aldrig haft en ketchupflaska stående så länge. Det mesta slinker ned de första dagarna.

Om jag kunde skriva en dikt till de solmogna tomaterna som trängs i flaskan skulle jag utan tveka börja med att beskriva färgen:

“Du är röd och syns på långt avstånd,
kom, låt oss kramas i tungornas dans …”

IEGOCENTRISKT BETYG: