I över trettio år har det s.k. fenomenet med “numbers stations” hemsökt kortvågsradiofrekvenser runt om i världen genom att recitera märkliga kombinationer av siffror och bokstäver. Rösterna som har läst upp dessa siffror och bokstäver har alltid varit anonyma, men de har både varit kvinnliga och manliga. Märkligt nog har de aldrig avslöjat sitt syfte eller var de kommer ifrån, dock har de skickats ut i etern på olika språk vilket har lett konspirationsteoretiker att tro att det handlar kodade budskap till spioner och underrättelseorganisationer. Var dessa radiostationer eller sändare befinner sig, har man inte kunnat fastställa.

Försök att avkoda budskapen har varit en pågående kamp för vissa entusiaster, detta pga. att det enligt lag, exempelvis i England, är förbjudet att ens lyssna på dem. Säg mig den vetgirige som ger upp bara för en sådan sak; snarare har det sporrat fler att engagera sig. Onekligen blir man fascinerad och undrar vad allt handlar om.

Här ett exempel, det s.k. “Swedish Rhapsody”-budskapet från radiostationen: ”UVB-76”, även kallad: “The Buzzer”, pga. att den ständigt skickar ut burrande ljud på frekvensen 4625 kHz.

LÄNKhttps://youtu.be/2Q035VxVF-U

Den som vill lyssna på andra, mer eller mindre märkliga meddelanden, kan besöka hemsidan: “The Conet Project” – som försöker samla ihop alla dessa sändningar:

LÄNKhttps://archive.org/details/ird059