Jag hade aldrig tidigare hört talas om författarinnan Yoko Ogawa (född 1962), innan jag råkade på den här boken på biblioteket. Eftersom Albert Bonniers förlag hade valt att ge ut den i det lilla formatet, tänkte jag att den kunde vara en bra pendlingsbok att ha i fickan, dessutom verkade handling intressant. En annan anledning till varför den fick följa med hem, är för att jag sedan en tre veckor lång vistelse i Japan i slutet av år 2009, blev fascinerad av ett land med mycket speciella människor. Japanerna är oerhört effektiva, för att inte säga punktliga, och det är därför kanske inte så konstigt att landets kreativa invånare lockar, speciellt författarna.

I grova drag handlar boken om en icke namngiven hushållerska och hennes son som utvecklar en tämligen speciell vänskap (gåtfull vänskap), med en matematikprofessor av det äldre slaget som tyvärr bara minns 80 minuter i taget.  Matematikprofessorn kallar de för ”doktorn” och doktorn i sin tur kallar hushållerskans son för ”Roten”, för det är så att doktorn uteslutande kommunicerar med hjälp av matematiken och finner paralleller mellan de snåriga vägar människor tar i sina liv, med med talens mystik, så som Leonhard Eulers formel:

p = (2n − m + 1)×2m − 1

Enligt de lärda handlar formeln om exponential- och trigonometrisk funktion. Detta säger mig inte så mycket, inte annat än att man måste vara riktigt fascinerad och ha en passion för siffror för att orka gräva in sig i filosofin. Jag är däremot fascinerad av människan och hennes känslor, och tycker att Ogawa lyckas balansera det bra mellan raderna. Hennes prosa är dock bitvis statisk, men icke för den sakens skull ointressant. Jag kände ibland att det fanns en släng av Kazuo Ishiguro i karaktärsbyggandet, och sämre förebilder kan man ha.  Ishiguro fick ju för inte så länge sedan Nobelpriset i litteratur.

Ogawas språk kan därför beskrivas som mycket städat, på gränsen till pedantiskt, men man känner ändå den stackars hushållerskans vemod långt utanför kapiteln, och enligt mig är det ett bra tecken. Då fungerar berättelsen som den ska. Berättelsen rör sig främst mellan bokens tre huvudkaraktärer, men det finns en gestalt som då och då dyker upp och rör om i grytan, vilket jag gärna hade sett mer av. Den som älskar baseball kommer förmodligen förslusta sig i Ogawas kunskaper om den japanska basebolleliten, själv är jag mest imponerad över det faktum att baseball introducerades i Japan redan år 1872, vilket för övrigt är året innan den franske konstnären Eugène Delacroix dog.

Om jag råkar stöta på Yoko Ogawa igen på biblioteket, är det inte helt omöjligt att vi åter kommer spendera några timmar tillsammans.

_ _ _
Titel: En gåtfull vänskap
ISBN: 9789100124250
Förlag: Albert Bonniers förlag
Antal sidor: 351
Format: Inbunden
Utgivningsår: (Sverige) 2011

IEGOCENTRISKT BETYG: