Det är ett outsagt faktum att många krig har börjat i köket. När disken inte blir gjord förvandlas vackra Fröken Sverige till Stalin och stilige Mister Universe blir Helmut Kohl. Inga krafter i den kända världen kan råda bot på den sorg och besvikelse man känner inför närvaron av smutsiga bestick, skitiga tallrikar eller en partner som har lovat att hon eller han skulle ta hand om det man diskutera så många gånger.

Det finns säkert något smart matematiskt teorem som skulle kunna räkna ut hur stor sannolikheten är att endera parten i ett förhållande får sova på soffan om inte disken har tagits hand om. Men varför gå så långt när man skulle kunna göra köket till en oas av kreativitet, ofiskala nöjen och kulinarisk erotik.

I bästa “tummen mitt i handen” – manér skulle jag vilja rekommendera att man livade upp stämningen lite i detta centrala rum i varje hem. Bara för att utrymmets egentliga uppgift är att tillhandahålla plats för föda, behöver det enkom inte användas till förvaring eller utställning av rutiga köksdukar. Om man har barn är det lätt att plocka fram en vit vaxduk och placera den över köksbordet. Sedan beger man sig till skafferiet och tar ut 10 kilo vetemjöl som man omsorgsfullt arrangerar för att göra en en mindre version av den chilenska västkusten eller norra Afrika där Dakarrallyt ibland har utspelat sig.

När barnen har fullt upp med att ploga genom mjöldyner och försöker springa ifrån ilskna skorpioner, kan mamma och pappa, eller sambos, eller farfar och farmor, eller morfar och mormor – dra sig undan till spisen och plocka fram sina bästa kastruller. Av med locket stålfarfar, i med ett par matskedar oliv- eller rapsolja mormor, och ned med ett par teskedar majskorn i varje bytta morsan. Dimma ljuset farsan och på med vinterrocken, för när popcornen börjar ljuda låter det som en hagelstorm och man vill kura ihop sig, tätt tillsammans, och låta mys-pyset flöda.

Om alla dessa små tips förefaller “too much”, kan man sätta på lite musik i bakgrunden och dansa tryckare till någon 50, 60, 70, 80- eller 90-tals favorit som på den tiden då det sammanrynkade paret upplevde sitt livs passion. Kanske kan Joni Mitchell skrämma bort de mest deprimerande tankarna eller så får Norah Jones röst ackompanjera vattnet från kranen när man smeker det sexiga IKEA-porslinet med svampen man köpte på Lidel för 3 kronor ink.moms.

Den som är mer pragmatiskt lagd, vill kanske skriva poesi om köket som livsrum under lysrörets intermittenta sken, vila en fot på en öppen kökslåda och stirra intensivt på en uppsättning vackert stämplade glas från Boda Open medan sinnebilderna om ett fjärran glasrike kommer till liv.

Jag vill med andra ord säga att ni inte ska låta matrester stå i vägen för ett lyckat familjeliv eller en kreativ stund mitt i vardagen. Använd huvudet, fantasin och självfallet diskborsten. Lycka till!