Har du någon gång lagt fram en idé för dina föräldrar, din flickvän, pojkvän eller någon god vän som bara skakat på huvudet och sagt att det man föreslår är befängt eller korkat? Man hoppas att dessa personer i ens liv har varit skeptiska för att de bryr sig, men det kan tyvärr också vara så att de är rädda för att man ska lyckas, att man kanske ska förändra sitt liv på något sätt eller helt enkelt bryta sig loss, eller bryta upp från något som man inte känner sig helt bekväm med.

En person som gjorde just allt detta levde mellan åren 1451 – 1506, hans namn var Cristóbal Colón, eller Christopher Columbus som världen känner honom. Om det är sant att han upptäckte Amerika först eller om det var Vikingarna, kommer vi aldrig veta med säkerhet, men hans berömda upptäcksfärder kan ingen förneka och därför är det inte så viktigt vem som var först eller inte. Det viktiga torde vara att han vågade ta steget ut i en fullkomligt främmande värld. Vad allt detta skulle leda till, vet vi idag, och allt blev ju inte guld och gröna skogar.

När Columbus en gång i tiden fick höra från sina kritiker, ett gäng välklädda och snorförnäma adliga – att det inte skulle bli särskilt svårt att upptäcka Amerika, utmanade han dem med en liten lek. Han gav dem var sitt kokt ägg och bad dem balansera det så att det skulle stå rakt upp. Ingen av dem klarade av uppgiften. När Columbus fick höra från höger och vänster att det var omöjligt, log han med ett välpolerat spanskt leende och plockade upp ett eget ägg. Han daskade den tjockare bottnen försiktigt mot bordet så att skalet krackelerade lite och blev platt, sedan kunde han ställa ägget på högkant utan att det tippade och lade sig på sidan.

© 2017 Wikipedia. Giorgio Vasari i ett självporträtt.

Vad kan vi lära oss av detta? Att man ska leka med ägg? Snarare att man kan göra vad som helst med lite kreativitet och en vilja att hitta alternativa lösningar.

Vad mer kan man göra med kreativiteten? I allra högsta grad kan man använda den för att berika sitt liv. Själva poängen med att göra något kreativt är att stimulera själen och fylla ut alla de tomma korridorerna i hjärnan (så tänker nog en konstär i varje fall). Allteftersom åren går fyller man dessa korridorer med möjligheter och lyfter bort skuggorna från drömmar som vill lätta och få vingar.

Italienaren Girolamo Benzoni som återberättade historien om Columbus ägg var inte rädd för utmaningar eller göra det som verkade spännande. Efter att ha tillbringat många år på resande fot med bl.a. Giorgio Vasari (en av de första som skrev biografier över berömda konstnärers liv), korsade han det okända havet för att söka ett nytt liv i den nya världen. Efter femton händelserika år i Sydamerika; däribland Guatemala, Nicaragua, Mexico, Panama, Peru, Venezuela och ett par dunster med pirater i karibien, återvände han hem till San Lucar de Barrameda i Cádiz som en tämligen fattig man, men en man med massor av erfarenheter och minnen som skulle förgylla hans liv till hans sista andetag.

Det är inte fel att leva ett liv utan att resa runt i världen och dricka rom med pirater, men det är inte helt fel heller att våga tänka tanken att man kan göra vad man vill med sitt liv. Trista konventioner som berättar att man ska hålla sig till en plats och leva ett liv som många andra har gjort fungerar om det är det man vill göra, men om man känner en liten gnista av nyfikenhet bör man göra något åt det och inte avskräckas av vad andra säger. Man har ett liv och det bör man förvalta på allra bästa sätt. Den människa som hellre lyssnar på vad andra tycker man ska göra, istället för att ta egna besult, den människan gräver en tidig grav, och därtill kommer moms på kistan som en extra knuff in i efterlivet.

Även om Amerika redan är upptäckt och större delen av världen har kartlagts, finns det ett större territorium som enbart du har tillgång till, och det är dig själv. Det är aldrig fel att uppmuntra sig själv att ta för sig av livet; det kan bli det bästa man någonsin gör.