Piraterna vid Afrikas Horn som fortfarande härjar detta nådens år 2017, skulle kunna var som hämtade från en dålig variant på Pirates Of The Caribbean-serien, men är desvärre en verklighet. År 2010 råkade över 218 skepp ut för de somaliska piraternas attacker, 47 av dessa skepp kapades och inbringade piraterna mycket stora pengar. Hur många som har drabbats just i år är svårt att säga.

Förra året såg siffrorna bättre ut, enbart 176 skepp attackerades (Källa: DN), men ett par hundra människor hålls fortfarande som gisslan i väntan på att frisläppas om pengar kommer in till piraterna. Man skulle kunnat hoppats att piraterna i Somalia hade någon sorts Robin Hood-mentalitet, men alla miljarder som de håvar in, hamnar inte enbart i piraters fickor. Drog- och brottsbekämpningsorganet UNODC uppskattar att de största summorna hamnar i terroristhänder såsom islamiströrelsen al-Shabaab som verkar i området, men man vet att de i sin tur betalar mellanhänder för att köpa vapen och dödsleksaker.

Medan allt det här pågår flyr somalierna sitt land, många dör eller tvingas lämna sina barn i diken för att de måste välja det barn som har störst chans att överleva. Flyktinglägret i Dadaab i Kenya tar emot 1300 flyktingar om dagen och i skrivande stund befinner sig omrking 440.000 människor i området som byggdes för att klara 90.000 flyktingar år 1991.

United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), gör vad de kan, men man undrar om det i förlängningen enbart hjälper människorna att tillföra mat när det är hela landet man skulle behöva styra upp. Frågan är vem som ska göra det?

Den ökände piraten Edward England (1676 – 1720) hade förmodligen varit glad om han visste att man än i våra dagar hissar piratsegel, men jag undrar om han hade varit lika glad över dagens avskyvärda metoder. Förr i tiden såg man mer värde i sin gisslan än att mörda dem vid utebliven betalning, man sålde vidare dem som slavar, men dagens pirater ser sig själv som slavar till fattigdom, och detta kan de tydligen inte tolerera.

Inte undra på att författaren Robert Louis Stevensons bok “Skattkammarön” blev så populär när den gavs ut år 1883 och trollband barn, ungdomar och vuxna. Pirater och sjöbusar har alltid fascinerat äventyrslystna, och kommer nog alltid göra det. Men, det är nog bara roligt så länge man befinner sig mellan sidorna i en roman. I verkligenheten finns det inget som är spännande med ond, bråd död.