Sanningen, den är bara sann om den är sann, men vem är det som ska bestämma vad för slags information du eller jag ska ta del av? Är det nyheterna på TV, är det dagspressen eller kvällspressen, eller är det enbart du själv som ska ha huvudet på skaft och verkligen sätta dig in i allt som har mellan himmel och jord att göra och bemöta varje påstående med stor skepsis?

Jag vet inte riktigt svaret på den frågan, men det känns som om det börjar bli allt viktigare att inte tro på allt som sägs och skrivs i media. I många fall känns nyheterna så pass vinklade att man nästan skulle kunna tala om påhittade nyheter. När man medvetet väljer bort detaljer som man inte tycker hör hemma i den röda tråd man själv försöker skapa, då tycker i varje fall jag att man är skyldigt till förvanskning. Detta ser vi bevis på var och varannan dag när motstridiga uppgifter i media blossar upp i någon situation och den ena parten hävdar bestämt att:

“Så var det absolut inte, det har jag aldrig sagt, det är inte mitt ansvar att …”

Den andra parten ställer sig med armarna i kors och säger bara:

“Du ljuger!”

När sedan en tredje part (media) kommer in och ska tolka situationen kan det bli hur galet som helst.

“Enligt våra undersökningar har part 2 gjort X mot part 1 som sedan gjorde X mot part 2, men då part 2 inte hade uppsåt att göra X mot part 1, är det part 1 som är den skyldige …”

Någon sysslar med osanning, men vem? Hur ska vi veta vem som talar sanning och vem som ljuger? Hela kedjan – kausaliteten, bygger på empiriska upplevelser (fenomen) hos endera part som väljer att tolka det som har hänt till sin fördel.

I filmen: “Watchmen” dyker frasen:

“Quis custodiet ipsos custodes.”

– upp vid ett par tillfällen. Orden är på latin och betyder ungefär: “Vem beskyddar, beskyddarna själva?”, eller som de tolkade det i filmen och i serieversionen av Alan Moore och Dave Gibbons:

“Who watches the watchmen?”

De som är insatta i problematiken och lögnerna bakom kulisserna, blir ibland “whistleblowers”, dvs. människor som avslöjar oegentligheter, men även där uppstår frågan om det som de berättar är sant eller inte. Vi kan aldrig veta, och det verkar som om världen vill att det ska vara på det sättet, men, kan vi lita på det?