Den mustaschprydde, tyske mannen som förändrade världen för alltid under 1900-talet var inte enbart en massmördare, utan även en drömmare av sällan skådad rang. Förutom att han fabulerade och skissade i dagböcker om det tusenåriga riket, fantiserade han om att bygga världens största stad med sig själv som den omedelbara mittpunkten. Tillsammans med arkitekten Albert Speer spånade Hitler fram: “Welthauptstadt Germania”, dvs, Världshuvudstaden Germania, som skulle ena det ariska folket och slå världen med häpnad. Som tur var, skedde aldrig detta.

De två lustigkurrarna (Hitler och Speer) sneglade oblygt på den högt utvecklade romerska kulturen och byggde leksakshus i Berlin så fort tiden tillät, bl.a. fick de för sig att de skulle göra en tjugo gånger så stor version av Titusbågen i Rom. Det gick ju si och så med de planerna kan man konstatera så här i efterhand.

Germania, var det tänkt, skulle vara boplats för över tio miljoner människor. Vid varje genomkorsande axel skulle det förutom ringlinjer, finnas en motorväg som ledde fram till två gigantiska centralstationer, och dessa i sin tur skulle leda till två flygplatser, den ena skulle ligga nord-sydligt och den andra öst-västligt.

Pricken över mustaschen skulle bli: “Große Halle”, en kupolhallbyggnad inte olik Sankt Peterskyrkan i Rom (kyrkans kupol är 45 meter hög), men även denna skulle ha enorma proportioner. 320 meter hög och drygt 300 meter bred, skulle den byggnad kunna rymma uppemot 180.000 människor på en och samma gång; varför (?) Det förtäljer inte historien.

Planerna på att bygga Welthauptstadt Germania, lades på is så snart Hitler beordrade attacken på Polen, och på grund av de enorma kostnaderna som kriget tyngde den tyska ekonomin, blev denna stad en dröm blott. Det finns fortfarande några spår kvar i Berlin av de små projekt som påbörjades, ganska nyligen hittade man en underjordisk tunnel som var del av de grandiosa planerna. Leta på nätet och du ska finna.

När jag själv besökte Berlin, var det bara för ett kort ögonblick (några dagar), men jag hann ändå tänka vilka galenskaper världen har skådat. Något säger mig att varje tid har sina visionärer och dårar, i en och samma person.

_ _ _
Bannerbild © 2017: https://goo.gl/rBWqpS