Jag läppjar té på nattkvisten och hör hur regndropparna landar på hustaken utanför med en sorts resignerad suck. Med regnet kommer kylan, och med kylan frusna människor med tankar och drömmar om varmare länder. Man ser dem överallt ute på stadens gator. De ser ut som små knyten med lövtunna ben i sina överdimensionerade ytterkläder.

Jag ser inte bättre ut själv.

Favoritjackan är av skinn och införskaffades för drygt tio år sedan på en rea och ser idag, mer- eller mindre ut – som en död, svart ko som en gång hade medlemskort på Actic och Coop (inte nödvändigtvis i den ordningen). Trots att den ser ut som en attiralj Satan en gång glömde på ett raggarparty söder om himlen, bär jag den med stolthet eftersom den har en ganska, vid det här laget, omfattande historia. Den håller även värmen precis när den ska och var en trofast ledsagare när jag var i Japan, Edinbugh och annorstädes i Europa.

Trots att jackan knappast har något ansikte eller är speciellt talför, är den en del av min historia, och jag vill inte skiljas från den. Den är en sorts vän med säreget yttre, men jag är inte den som enbart vill ha attraktiva vänner. Jag vill ha vänner som betyder något för mig, och det gör den här jackan. Vi har ju färdats många mil.

Jag berättade denna min märklighet när det gäller vissa klädesplagg för en vän när vi käkade japansk mat härförleden, och han la upp benen på bordet så jag kunde beskåda hans Ecco-dojor så snart jag hade pratat färdigt.

”Dessa kanoter har jag ägt sedan år 2010 …”

Jag kastade ett öga på dem och kunde konstatera att det var ett par fina skor med blankpolerat skinn. Jag ville ju självfallet undersöka varför han haft dem så länge i sin ägo – det var ju inte så att han var fattig med sina 70 papp i månaden; men jag hejdade mig själv när jag såg hur det blänkte till i ögat på honom.

I det outsagda vilar stor visdom …

Nuförtiden, precis som innan egentligen, har jag svårt att köpa kläder bara för att det ska vara så. Det är härligt när man köper något av god kvalité som håller ett bra tag. Min fästmö förstår min fascination för det som har varaktighet, men lockas nog mer av nymodigheter just för att det finns något i det nya som kittlar behovet av att vara fin. Jag tycker jag duger som jag är, men bara inom detta område. Snackar vi elektronik, då är det en helt annan värld, och jag är en helt annan människa.