När barn ser på TV och film, gillar de först och främst bilder som är animerade. I dessa lättförståeliga adaptioner av händelser och situationer, upplever de projiceringar av den verklighet som de anar finns där ute bortom tryggheten. Det är en värld som är lika skrämmande som den är förunderlig. “Världen” är alltid en katalysator för nyfikenheten och den drar jämt och ständigt i deras sinnen och vill inte riktigt släppa taget. Det som sockrar deras begär att veta mer. Nyfikenheten är de portioner av eufori som bubblar upp närhelst konturerna i deras biosfär blir tydligare. Barnen betraktar allt på ett avstånd, men någonstans i närheten finns alltid den värmande famnen. Allting är dock inte så enkelt.

Hur mycket förtroende de än har i sina föräldrar eller syskon, är det den egna erfarenheten som alltid får företräde. För att lära sig gå måste de först krypa, och för att krypa måste de först ha kontroll över de armar och ben som ska föra dem vidare mot det huvudsakliga målet …

Nu inatt, hör jag ljudet av en flicka som gråter i en telefonlur. Hennes pappa håller i telefonen och har nyss berättat för mig att han ska skiljas från sin fru. Deras barn är förtvivlade, världen är inte lika lockande längre för nu symboliserar den enbart avstånd och separation.

Pappan snyftar, vill begrava sorgen någonstans där den inte kan skada honom. Barnen samlas omkring honom, sträcker ut sina händer. Deras värme borrar sig in i hans hjärta som håller på att petrifieras. De drar honom tillbaka och han lyssnar. För ett litet tag ser han det han inte sett på flera år; fragment och rörliga bilder – och ensamheten är inte lägre lika stor.

Jag lägger på luren med ett huvud fullt av tankar.

Vad kan jag göra för att hjälpa?

Lyssna, finnas där och om möjligt dela med mig av min värme, men det kommer inte räcka. Den långa vägen har precis börjat och det kommer storma ett bra tag framöver.