Just nu håller jag på och läser Gösta- och Helena Brodin Fribers tegelsten “Täcknamn Shakespeare” med undertiteln: “Edward de Veres hemliga liv”, och kan inte erinra mig när jag senast blev så gripen av en bok att jag hade svårt att lägga ned den.

Täcknamn Shakespeare kallas en “historisk deckare” med allt vad det innebär, och i jakten på mysteriet Shakespeare får man reda på många intressanta fakta. Det här med namnet för exempel är en intressant historia. Visste du om att det finns 87 olika stavningar på det berömda efternamnet:

– Shaksper
– Shagsper
– Shackspeare
– Shaxper, m.fl…

En kille med många frågetecken …

Man vet dock med säkerhet att namnet ursprungligen skrevs “Shake-speare” (med bindestreck), vilket är en indikation att det handlar om en psuedonym. Man tror (författarna av boken och många insatta i ämnet), att namnet härrör från “Spear-shaker” vilket i sin tur är sammankopplat med teaterns skyddsgudinna Pallas Athena som var en s.k. “spjutskakare”. Det låter som ett mycket intressant jobb om ni frågar mig.

En av de fascinerande aspekterna kring mysteriet Shakespeare, är att det finns så många som inte vill se sanningen för vad den är. De tror på fullt allvar (Stratfordianerna), att den enastående författaren och geniet William Shakespeare har funnits i verkliga livet. Det fanns en man vid namn “Will Shakspere” mitt i smeten då det begav sig, det är den man som bodde i London på 1500-talet man förknippar med de berömda pjäserna och skrifterna, men denne man kunde knappt skriva sitt eget namn, därutöver var det ingen som brydde sig när han gick och dog, vilket man med säkerhet skulle ha gjort om han varit geniet.

Den som istället pekas ut som den riktige författaren till “Hamlet” och “Romeo och Julia” är Edward de Vere (1550 – 1604), en man med många talanger som just hade exakt rätt kunskaper som krävdes för att författa de odödliga verken. Will Shakspere satte aldrig sin fot utanför England, och hade dessutom inga dokumenterade kunskaper i latin eller grekiska för att kunna tillägna sig antika skrifter om de platser och människor han skrev om i “sina” verk. Annat var det med de Vere, som hade bott utomland under många tillfällen och var en enastående intellektuell personlighet.

Varför han gömde sig bakom en pseudonym får man reda på när man läser boken, eller i varje fall, många trovärdiga förklaringar.