Det finns vissa saker man kan räkna med i livet. Det första är att man alltid befinner sig på fel sida av julafton, och det andra är att det alltid regnar på sommaren när man vill hitta på något kul. Jag och familjen hade som tur var fint väder när vi var i Berlin för någon vecka sedan, men så snart vi landade i landet lagom (eller rättare sagt anlände med Snälltåget som vakuumpackade laxbitar), kom regnskyarna som tråkiga brev på posten. Av någon anledning tycker de om att hänga kvar här nere i Skåne nu. Jag hade föredragit att de for ut till havs eller retade gallan på vårt grannland Danmark istället. Nåväl. Nu ska jag inte vara den som är den …

En snabbtitt ute på nätet och jag fann historisk fakta om stora översvämningar i Europa genom tiderna. Nu kan man inte kalla vår minimalistiska nederbörd för översvämning, men när strumporna blir våta blir man ju alldeles förvirrad inombords och undrar hur man ska överleva.

En av de första stora översvämning man vet om är den Cimbrinska (jag antar att de syftar på Jylland) skedde någon gång mellan 120 och 114 Före Krister, och den senaste härjade i Makedonien; däremellan räknar Wikipedia upp en uppsjö (hoppla) av andra smärre katastrofer som har ställt till det för folk:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_floods_in_Europe

Den standardsnälle svensken är ökänd för sin förmåga att gnälla över det allra minsta, så jag ska inte dra mitt strå till stacken genom att piska grisen med mitt humör.

Dagens trevligaste nyheter handlar om en författare jag fick sammarbeta med när jag skulle formge omslaget till hans bok om Sherlock Holmes. Boken kom först ut på svenska, men har nu också utkommit i USA och fick ett alldeles lysande betyg av självaste Wall Street Journal. Vilken bok handlar det om? ”From Holmes to Sherlock”.