Jag har alltid älskat TV-serier och film, och med den grunden i blodet var det nog inte så konstigt att konceptet med strömmande film och TV på nätet skulle passa mig alldeles förträffligt i smaken. Jag började med att närma mig Netflix med den sedvanliga svenssonförsiktigheten som är ökänd i hela världen, och gick sedan vidare till tyngre grejer: HBO Nordic, Viaplay och snart blir det C More också. Netflix skaffade jag och sambon för att vi ville se ”Sons of Anarchy”, och när gratismånaden var över hade vi bestämt oss för att stanna kvar.

HBO Nordic kom in i våra liv när det var ont om andra serier (föreställde vi oss), sedan hade någon viskat i vårt öra att serien ”Game of Thrones”, skulle vara riktigt bra. Vi upprepade samma procedur där, och återigen, när gratismånaden var över, hade vi bestämt oss för att stanna kvar.

Jag upptäckte ungefär samtidigt att Netflix hade alla Star Trek-serier i sin katalog. Ögonen tårades som ett barn framför en gräddtårta och det var inte speciellt svårt att se om ST: TOS. När kapten Kirk och Co. fladdrade över alla betänkliga skärmar, var det som att förflyttas bak i tiden. Eufori och glädje ersatte dödtiden jag tidigare hade kastat bort på reklam.

Nu när man bokstavligt talat har hela filmhistorien inom räckhåll, är det svårt att föreställa sig hur det brukade vara. Borta är dagarna när VHS-bandet var utslitet, eller när man fick beställa DVD-filmer från USA, borta är också dagarna då man måste vänta på något riktigt gott.

Av alla de tre strömmande tjänster vi använder mest, måste jag nog säga att Viaplay fungerar bäst. Deras app till mobilen och surfplattan är också överlägsen de andra. Det går både att låsa skärmen och spola fram eller bak 15 sekunder. Tjänsten sätter igång väldigt snabbt och det är egentligen aldrig något som krånglar. HBO Nordics app vägrar starta på min surfplatta, men fungerar helt OK på mobiltelefonen. Netflix fungerar också skapligt, och det är aldrig fel att ladda ned innehåll för offline-tittandet.

Jag som räknar mig själv som cineast, hade gärna sett ett större utbud av äldre filmer, men det kanske kommer. Viaplay har i varje fall en liten klick från Hollywoods glansdagar. Framtiden är här, och med den kom tydligen också bekvämligheten.