Den 19:e Maj år 1780 blev jorden mörk. Den blev mörk på ett sådant sätt att människorna i Massachusetts, New England i Amerika, trodde de hade satt sin sista potatis och ätit sin sista lök. Morgonen hade börjat som vilken annan morgon som helst, men framåt förmiddagen började svarta moln föröka sig över den klara sommarhimlen. Så snart klockan blev 12.00 blev man tvugna att ta fram sina vaxljus för annars gick det inte att se händerna framför sig. Det skulle dröja ungefär 230 år innan gåtan fick sin möjliga förklaring.

När mörkret först drog in över New England fick den religiösa delen av befolkningen spel och kastade sig på sina bara knä och bad till sin Gud, för var det inte så att man i den heliga skrift hade förutsett den ondes ankomst:

“…the sun shall be darkened and the moon shall not give her light.”

Vissa trodde på fullt allvar att djävulen hade slukat solen, luften de andades var ju så full av sot att det enbart kunde betyda en sak. “Det är sot från helvetets avgrund!”, vrålade man, och det hade det mycket väl kunnat vara om domedagen hade varit över människorna, men det var den inte.

Trots att det var beckmörkt ute delade brevbärarna ut sina brev, de gick omkring med sina lanternor och försökte tala förnuft i folk som var skrämda från vettet. På den här tiden förlitade man sig nästan uteslutande på vad man hörde, och ryktet som gick kom med den ena undergångshistorien efter den andra. Man anmärkte att boskap och värpdjur betedde sig panikartade. De kunde inte stå still utan for fram och tillbaka i sina lador, eller ute på gårdarna. “Mörkret…”, resonerade människorna i Massachusetts, berodde på alla deras synder, de hade blivit övergivna och skulle nu förgås i helvetets eviga eldar.

Barnen fick stanna hemma från sina skolor, och vissa blev uppskrämda av att luften verkade ha en grönt skimmer över sig. Det syntes enbart när vaxljusen var tända. Det var ännu ett bevis på att djävulen var involverad. Andra var mindre vidskepliga och trodde att mörkret berodde på en annalkande storm, men varför hördes det då inget muller, varför kom det inget regn eller någon kraftig vind? Frågorna var många, och inga besvarades.

Mörkret höll i sig i ungefär 24 timmar över Massachusetts, och spred sig måttligt över södra New Hampshire och sydvästra Maine (ungefär där Stephen King bor), sedan försvann det för att aldrig återkomma igen.

Vad var det då som “slukade dagen” den 19:e och 20:e maj år 1780? Det kan ha varit så enkelt som en mycket kraftig skogsbrand, som tack vare stiltje och sommarens hetta blockerade solljuset. Sotet, som man trodde hade kommit från helvetets avgrund, var puderlikt och tunt, vilket torde vara helt naturligt då skogsbranden hade uppstått långt borta, någonstans i Kanada, och New England gränsande precis till landets stora skogsområden.

År 2008 gjorde “MU College of Agriculture”, en serie experiment för att ta reda på om det verkligen hade varit skogsbränder som var den riktiga orsaken till det oförklarliga mörkret. Genom att jämföra rapporter, skogsområden och göra avancerade väderleksimulationer samt ta marktester från områden där sotet hade hamnat, kunde man konstatera att det hade under det aktuella året hade uppstått en rad massiva skogsbränder. Man spekulerade ett litet tag om det kanske hade antänts olja, men kom fram till att det troligen var en kombination av olika trädslag som orsakade den tjocka röken (mörkret). Man jämförde även observationer från andra liknande bränder som hade utspelat sig år 1881, 1950 och 2002, och kom fram till samma resultat.

Samtidigt som College of Agriculture gjorde sina efterforskningar, dök det upp nedskrivna vittnesskildringar från: “The International Journal of Wildland Fire” som rörde skogsbränder sommaren år 1780; dessa berättelser hade sammanställts av skogshuggare, men av någon anledning aldrig kommit fram tidigare.

Ett par saker som fortfarande är ett mysterium är varför mörkret knappts syntes utanför Massachusetts, eller varför ingen kunde se en början eller slut på det. Det slukade verkligen ljuset.

Man har spekulerat om det kunde ha varit en solförmörkelse, men den enda solförmörkelsen som skedde sommaren år 1780 var i Sydafrika. På NASAs hemsida hittar man lite fakta om man gör efterforskningar. De har ett datum för denna solförmörkelse:

1780 – 4:e Maj.

Nästa solförmörkelse kunde man faktiskt se i Amerika, just på “rätt” ställe, över New England, men det skedde i Oktober samma år, enligt NASA:

1780 – 27:e Oktober.

Man undrar och man spekulerar friskt över händelsen. Befann sig människorna i en “tidslucka”? Hur kunde mörkret komma ett par månader tidigare?

Vi kommer aldrig veta med säkerhet vad det var.