Det finns två saker i livet som författaren Joe Hill (f. 1972) – aldrig kan komma undan:

1. Han är son till Stephen King.

2. Det finns en förkärlek till det makabra i släkten.

Jag läste hans Hills 2:a bok “En hjärtformad ask” förra året och drog på mungiporna; inte nog med att han följde sin far i fotspåren, han gjorde det stundom bättre. Missförstå mig rätt. Stephen King är en av de “stora” författarna, jag har läst allt han skrivit, förutom någon enstaka novell, jag har även formgivit nio av hans böcker, men den ständige ordekvilibristen King har en tendens att bre ut sig alldeles för mycket. Ibland undrar man helt sonika när han ska komma till poängen. Lyckligtvis händer / hände detta i ett fåtal böcker, och denna egenskap är sannerligen något som Joe Hill inte har fått i arv.

En hjärtformad ask är en trevlig “skräckroman” på drygt 343 sidor och handlar om den före detta rockstjärnan Jude Coyne som dragit sig tillbaka för att slippa livet i rampljuset. Han bor i ett maffigt hem någonstans i sydöstra USA fyllt med märkliga föremål och har en på tok för ung flickvän som gör livet lite mer intressant. Förutom att leka med sina två hundar Angus och Bon, spenderar han dagarna med att köpa udda föremål som kommer hans väg på internet. En av dessa märkliga inköp blir en kritstrecksrandig kostym med sidenfodring. “För endast 1000 dollar blir den din…”, utlovar annonsen på en auktionssajt, och Jude slår till vilket är början på en mardröm han aldrig kunnat föreställa sig. Förutom att kostymen levereras med en vålnad, hyser den dödligt agg mot Jude för en oförrätt som skett i det förgågna, och vill med alla otillåtna medel se den nya ägaren död och begraven. Jude inser snart att han inte kan slåss mot en vålnad och bestämmer sig för att fly med sin flickvän. Det enda de kan komma på att göra är att lämna tillbaka kostymen, men ödet vill något annat.

Redan i det begynnande kapitlet skulle historien lätt ha kunnat spåra ur och blivit en dussinroman, men Hill gör det som alla skickliga författare gör, han håller sig nära karaktärerna och har ett litet persongalleri genom hela boken som är lätt att följa.

Jag hade inga förväntningar på Hills författarskap när jag började läsa, och trodde kanske att det jag skulle läsa inte var särskilt märkvärdigt, men jag blev glatt överraskad och fann hans prosa väldigt underhållande och en smula uppfriskande. När en skräckförfattare skriver: “Jude visste inte vad han skulle ta sig till härnäst, så han lagade té…” – då vet man att man har att göra med en författare som inte räds att driva med den genre han tillhör.

Den mest framträdande rollen i boken torden kostymen ha, men det är faktiskt något annat; det är kärleken. Vi som läser boken känner igen oss i alla de funderingar om livet och döden som plågar Jude under hans flykt från vålnaden. Vi kan komma på oss själva i svagare stunder med att fundera över vad som är det viktigaste i våra liv, och säkert föreställa oss den smärta som skulle drabba oss om vi förlorade det som vi älskade allra mest. Allting i livet har sitt pris, och varför är det så svårt för människor att uppskatta det som de har? Hill ger oss inga konkreta svar, men han anmodar oss, genom Jude, att kämpa för det som vi håller kärt, och för mig personligen, är kärleken det finaste man kan kämpa för.

_ _ _
Titel: En hjärtformad ask
ISBN: 9789172639324
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 343
Format: Pocket
Utgivningsår: (Sverige) 2007

IEGOCENTRISKT BETYG: