Den libanesisk födde författaren Raymond Khoury gjorde det inte lätt för mig att ta mig an hans bok “Den Siste Tempelriddaren” (först utgiven år 2005 i USA). Redan när jag lyfte upp boken och studerade omslaget undrade jag vad för slags dussinroman det var, ty den verkade innehålla allt det som cineaster brukar avfärda och kalla för B-film när det gäller spelfilm. För visst är det en slags roman-film det handlar om, en tämligen krystad berättelse med parallella handlingar, en i nutiden, och en i det förgågna, ett upplägg som förvaltades mästerligt av den nu avlidna författaren Michael Crichton (1942 – 2008) som hade böcker som “Jurassic Park” och “Timeline” (Passagen) på sitt samvete. Khoury är ingen Crichton, men det hindrar inte honom från att försöka använda samma slags penna.

Den siste tempelriddaren är en slags spänningsroman som försöker att lösa mysteriet med kristendomen; lösa på det sätt genom att uppfinna en underliggande konflikt med de s.k. temeplriddarna och deras hemliga agendor. Vi vet ganska mycket om tempelriddarna idag, men det finns fortfarande luckor som historiker inte har kunnat fylla än, och det är just där som författare kliver in i bilden och rör omkring allt på sitt alldeles speciella vis.

Förutom de hemlighetsfulla tempelriddarna, får vi stifta bekantskap med tvivelaktiva figurer som gör skumma saker á Vatikanens vägnar, vilket stundom är ganska spännande. Under resans gång stjäls det chiffermaskiner, ryttare i riddarutrustning stormar Metropolitanmuseet i New York och en osannolik hjälte i FBI-agenten Sean Reilly framträder. Vid sin sida har han hjältinnan och arkeologen Tess Chaykin. Självfallet hamnar dessa i säng, eller får till det under en öppen himmel, men deras förhållande är inget man fäster större vikt vid eller minns när man lägger ifrån sig boken.

Den livsfarlig katt-och-råttalek som sker mellan karaktärerna är ibland på gränsen till absurd och man kommer på sig själv med att tänka: “Jo, visst hinner man göra så många saker under en dag…”, eller: “Om Dan Brown kunde, så kan väl någon annan…” Det märks att Khoury har sneglat på många liknande författare i genren, och de har alla sina för- och nackdelar, men de har alla något unikt som man minns och gärna återvänder till. Än så länge, i varje fall den här boken; känns det som om Khoury letar efter något att sätta tändern i. Kanske behöver han ett par böcker på sig, och kanske återvänder tidigare läsare, men då måste han anstränga sig lite mer.

_ _ _
Titel: Den siste tempelriddaren
ISBN: 9789172638709
Förlag: Norstedts
Antal sidor: 410
Format: Pocket
Utgivningsår: (Sverige) 2007

IEGOCENTRISKT BETYG: