Varje respektabel cineast bör känna till “The Wilhelm Scream”. Det är ett överdrivet dödsskrik som har figurerat i bakgrunden i många TV-serier och filmer sedan år 1951, och kan även nu i vår moderna era, hittas i vissa populära spel.

Först ett litet ljudkollage:

Skriket dök upp för första gången i filmen: “Distant Drums”, och hade spelats in av ett team som sysslade med ljudeffekter för medieindustrin. Efter sin ödmjuka introduktion på vita duken, hamnade skriket i effektlabbets verktygslåda och plockades fram lite då och då när det behövdes, men det dök för det mesta upp i westernfilmer som som började dala i popularitet när 1980-talet nalkades; med vissa undantag måste jag understryka.

Kanske hade skriket försvunnit helt och hållet om det inte hade varit för ljudteknikern Ben Burtt som satt och komponerade effekter till en viss rymdsaga vid: “Star Wars” år 1977.

Efter filmens oerhörda framgångar, fann Burtt ett stadigvarande jobb för George Lucas och senare Steven Spielberg, därför är det inte så konstigt att skriket finns med i alla storfilmer signerade dessa båda herrar.

Den som är uppmärksam har säkert hört det en eller annan gång. På Wikipedia står det att det har förekommit i över 200 produktioner, vilket gör det till världens mest berömda och återupprepade skrik.

Wilhelm skriket i: “Mass Effect 2”: