År 1816 är det enda året man vet om som det inte blev någon sommar i världen överhuvudtaget. Pga. av ett mycket märkligt väderomslag runt om på jorden sjönk temperaturerna mellan 0,4 – 0,7 °C på alla kontinenter. Vid första anblicken verkar det inte alls mycket. Sett i ett större perspektiv innebar det att norra Europa, nordvästra USA samt östra Kanada fick katastrofalt dåliga skördar. Varför det blev så hade med solen att göra, strålarna var helt enkelt inte så varma som de brukade och sommaren uteblev.

Idag vet man om att anomalin i väderleken berodde på minskad aktivitet på solen, dvs. de stora eruptionerna som slungar ut gammastrålning och det som vi kalla hetta, höll sig på tok för nära vår livgivande stjärna.

Ni har säkert hört och använt uttrycket: ”Artonhundra-frös-ihjäl”, nu vet ni vad det syftar på; det år då sommaren försvann.

Förutom att skördarna minskade matförådet för människor på hela planeten, drogs man med allehanda väderfenomen som var mer eller mindre besvärliga. I USA drog en torr dimma fram över landet och hindrade solens svaga strålar för att bryta igenom, detta sänkte temperaturen lite till. I Albany, New York – snöade det den 16:e juni detta år, man uppmätte att det hade fallit ca. 30 cm. Så långt bort som till Kina, blev väderomslaget också kännbart. Många träd dog, risskördar frös till is och tog livet av många vattenbufflar och satte bönder i ekonomiska trångmål.

I Sverige var man van vid kallt klimat och hamstrade på potatis, rovor och saltat kött. Det var nästan som på vikingatiden, fast det hände för ”bara” för 204 år sedan.