Förstår du rubriken? Nej, det är inte många som gör det. Det är nonsenstext som först dök upp någon gång i slutet på 1800-talet i de masspublicerade tidningarnas värld. De 12 bokstäverna symboliserade de mest använda bokstäverna, och just kombinationen Etaoin Shrdlu – användes ibland som utfyllnad när man ”satte” bokstäver i de urgamla Linotypemaskinerna på gammalt hederligt och tidskrävande vis.

Våra moderna tidningar använder sig oftast av tabloidformatet (432 x 279 mm) för att det är mer behändigt än de gamla måtten som ibland sträckte sig över en meter. Den moderna människan har inte så mycket till övers för riktiga nyheter verkar det som, därför satsar man på det kompakta formatet.

Etaoin Shrdlu-konceptet finns i flera olika former men originalet är utan tvekan de två orden: Lorem Ipsum – som ni säkert har stött på lite här och var, speciellt om ni jobbar med design i någon form.

Det kan tyckas märkligt att vi som har så mycket att säga i vår tid, fortfarande använder oss av utfyllnadsord. Anledningen till att man gör det är legio, men jag skulle nog våga påstå att duktiga journalister gör det för att tjäna lite mer pengar.

Att skriva:

Idag lös solen . . .

– ger inte lika mycket inkomst som:

Idag var det underbart varmt, och den härliga sommarsolen lös från en azurblå himmel med fjädermoln och lättade upp atmosfären . . .

En skåning som jag skulle säkerligen bara säga:

Dé ee hitt ida´!

– och gå och lägga sig på stranden en varm sommardag, men, det är en annan, lång historia.