Har ni det kul med Windows 10? Funkar det? Bra, det är ju meningen. Jag tycker att W10 funkar alldeles utmärkt, och har gjort så i många år. Det fungerar så pass bra att operativsystemet inte längre känns som en ”äkta” Microsoft produkt. Förut kunde alla möjliga saker inträffa utanför min kontroll, nu, tja, det var ju flera år sedan jag fick uppleva en BSoD (Blue Screen of Death), och inte hänger sig datorn för andra okända anledningar heller. Den tuffar på, dag och natt, både hemma och på jobb.

Jag minns Windows 95 med ett ömt hjärta, jag minns även Windows 98, Windows ME (som jag för övrigt älskade av någon anledning), jag minns Windows XP. Den version som egentligen har varit roligast är ju Windows Vista. Ingenting funkade som det skulle med Vista. Helt plötsligt kunde datorn vägra att gå med på någonting. I de flesta fall fick man ominstallera hela OS:et. Jag vet inte hur många gånger jag gjorde det under ett år, men det var nog fler än tio gånger.  UAC (User Account Control) var ett rent helvete på Vista, ibland fick man godkänna att man skulle godkänna en applikation (?) Idag sköter Windows 10 det mesta. Man pillar lite här, och man pillar lite där, sedan är det klart.

Det som dock kan bli fel, är när de släpper sina årliga släpp. Då kastar de ut en ganska fet uppdatering som inte känns färdig i alla avseenden. Ibland fungerar inte grafikkortet pga. av någon drivrutin inte är uppdaterad till det nya släppet.

Medan jag sitter här och blir våtögd undrar jag hur nästan Windows blir? Ska det bli ännu bättre, än mer effektivt och kräva mindre underhåll? Då undrar jag vad som ska hända med lekmäns kreativitet. Det har ibland varit ett sant nöje att undersöka burken och försöka ta reda på var felet är.

”Hur mår du lille vän?”

Inte sällan är det något trivialt, som att trycka på Power-knappen eller helt enkelt stänga av datorn då och då. Och lilla DOS (Disk Operating System), var har vi det nu; i ett ingen-kods-land som få har beträtt?

Det är nog bäst att sluta tänka på det, minnas det som varit med glädje. Tack för alla problem Microsoft, det var härliga tider … stundvis.