Rubriken syftar inte på operationer utförda av läkare på ett sjukhus, utan viktiga militära operationer vars syfte, får man hoppas, har varit något ytterst akut att ordna upp för mänsklighetens gagn. Hur det egentligen ligger till i varje enstaka operation vet inte vi utomstående, utan får förlita oss på den informationen som är tillgänglig.

Hur många av dessa kände du till sedan tidigare?

01. Operation: Valkyrie
Syfte: Likvidera Hitler.

Claus Von Stauffenberg och ett gäng nyuppvaknade anti-nazister försökte genomföra ett bombattentat den 20:e Juli år 1944, men misslyckades. Vad som hade hänt med nazityskland om Hitler hade blivit dödad kan man undra. Kaos? Fred? En ännu värre utgång än den världen fick uppleva?

02. Operation: Neptune Spear / Geronimo
Syfte: Likvidera Osama Bin Laden.

Amerikanska Navy Seals infiltrerade Osama Bin Ladens safehouse i Pakistan och sköt honom med två skott. Kroppen begravdes ute till havs och många konspirationsteorier läckte ut. Vissa tror att Bin Laden egentligen var död i många år dessförinnan operationen och tror även att USA har inväntat rätt tillfälle att informera allmänheten för att på så sätt få medborgarna och världen på andra tankar i stundande kriser. Det låter lite väl … arrangerat, men man vet ju aldrig.

03. Operation: Eiche
Syfte: Befria Benito Mussolini.

Efter invasionen på Sicilien (Operation: Husky 10 Juli – 17 Augusti år 1943), kollapsade den italienska regeringen som planerat och Mussolini kastades bakom ”galler” av den italienske kungen Victor Emmanuel. Detta gjorde inte Hitler glad. När han fick veta att Musse satt i säkert förvar på hotellet Campo Imperatore i Gran Sasso, satte han genast igång med att planera en fritagning. En man vid namn Otto Skorzeny fick uppdraget att utföra fritagningen. Denne skulle senare, mot slutet av kriget, kallas för Europas farligaste man eftersom man trodde att han fått order från hemlig ort att eliminera Winston Churchill, så väl överbefälhavaren Dwight D. Eisenhower. Fritagningen gick galant och Mussolini togs till Österrike där han blev välkomnad som en hjälte (?)

04. Operation: Wrath of God
Syfte: Hitta och eliminera terrorister.

Efter att terroristgruppen Svarta September kidnappade och mördade elva israeliska idrottsmän under de Olympiska spelen i München år 1972, befattade sig den israeliska underrättelsetjänsten Mossad med uppsökandet och likvideringen av terrormisstänkta över hela Europa. Hemliga agenter grep och avrättade dessa misstänkta människor i så stor utsträckning att världen kom med invändningar Den före detta chefen för Mossad Zvi Zamir sade i en intervju år 2006 när frågan om vad syftet med alla dessa avrättningar var kom upp:

”We were not engaged in vengeance. We are accused of having been guided by a desire for vengeance. That is nonsense. What we did was to concretely prevent in the future. We acted against those who thought that they would continue to perpetrate acts of terror …”

Cineasten kan, om intresse finns, se Steven Spielbergs film ”Munich” som handlar om just dessa händelser.

05. Operation: MK-ULTRA
Syfte: Hjärnkontroll och manipulation.

I början av 1950-talet och 1960-talet, experimenterade amerikanska CIA med olika sätt att påverka den mänskliga hjärnan. Förutom hypnos och avancerade IQ-test, använde man sig av syntetiserad LSD och andra okända droger för att manipulera människors verklighetsuppfattningar och minnen. Syftet var dels att plocka bort minnen och dels hitta sätt att plantera nya så att man på ett mycket effektivt sätt kunde skapa en osynlig soldat som kunde infiltrera och spionera på andra stormakter.

Experimenten blev inte lyckade, och när så information lyckades sippra ut mellan fingrarna på galna forskare, någon gång i början på 1960-talet, upphörde man med dessa försök, det gick dock inte att radera all kännedom om dessa märkligheter. År 1977 släppte FOIA (Freedom of Information Act) – över 20 000 dokument rörande dessa experiment, vilket ledde till ökad misstro mot det amerikanska underrättelseväsendet. Av förståeliga skäl blev denna skada bestående.

Detta var bara ett axplock av operationer under en mindre period på 100 år. Om man gör research som sträcker sig ett par hundra år bak i tiden, upptäcker man långt mycket mer än vad man trodde fanns. Hur, och vem som än försöker dölja sanningen om dessa händelser, kommer den fram till slut. Visst är det så att ”the truth is out there”, men om den är odestillerad eller inte, det kan vi aldrig veta.