Att se proper och fin ut är något som aldrig går ur modet. Förr i världen skulle exempelvis en engelsk gentleman raka sig två gånger om dagen och ha en avancerad toalett (dvs. badrumsprocedur). Förutom bestyren med kroppsvården, skulle han vara väl insatt i sin tids normer, vara artig och uppmärksam, intelligent och allmännbildad så att hans klasstillhörighet var uppenbar.

En människa av lägre börd, kunde bli ordentlig med rätt skolning och bra lärare, detta gällde även kvinnor. Ett sådant exempel hittar man i teaterpjäsen: “Pygmalion” som skrevs av Bernard Shaw och handlar om den fattiga flickan Eliza Doolittle som förvandlas till aristokrat, berättelsen är mer känd under ett annat namn då den blev film år 1956: “My Fair Lady”.

Den franska motsvarigheten till en gentleman benämns som “gentilhomme”, och är av en äldre skola. För fransmännen var en rejäl karl en man som var elegant både i sin yttre stil och i sitt inre, detta innebar ofta att en sådan man skulle vara så pass kultiverad att man kunde ana en lagerkrans under hans hårfäste som förde tankarna till antikens klassicism, och i samma extraordinära konvulsion, vara pudrad av en fårdoftande air av Arkadien.

Gentlemen existerar även idag, men för sig inte alls på samma sätt som förr i världen. Idag döljer ofta en fin exteriör ett ruttet inre, men det behöver inte vara så, jag skådar bara över min egen navel och inflikar egna erfarenheter.

Den tidigare kanadensiska webbsajten: “The Modern Gentleman”, tyckte att man skulle bevara gamla goda traditioner och erbjöd på den tiden det begav sig – via nätet – en helhetslösning för den moderne mannen. Man kunde bl.a. lära sig hur man skulle raka sig på korrekt vis, och antagligen också hur man skulle föra sig ute i betongjungeln när man var ute på en dejt.

Jag minns min första dejt som om det vore igår. Jag och en söt tjej cyklade till ICA och köpte varsin serietidning och godis. Sedan begav vi oss till en gräskulle där man kunde titta på himlen i lugn och ro och lade oss i det gröna för en skön picknick. När hennes godis tog slut fick hon mitt, så gör en gentleman, och det lärde jag mig alldeles själv.