Det står oskrivet i stjärnorna, men det har hänt alldeles för ofta för att vara en slump, att överbegåvade människor som fötts och vandrat på vår jord har behandlats som om de inte existerade förrän efter deras död. Ett sådant öde drabbade den holländske konstnären Vincent Van Gogh (1853 – 1890). Han är idag av lekmän mest ihågkommen som den där målaren som skar av sig örat, men erkänd av en hel värld konstälskare som en sann konstnär; ”sann” på det sätt att hans hjärta och förhoppningar var öppna för alla, något som inte uppskattades av hans föräldrar eller kortvariga arbetsrelationer. Genom att se hans verk kan alla som har något sorts intresse av bilder med enkelhet läsa av hans oerhörda kamp mot sina egna tillkortakommanden, det är en kamp vi alla måste bege oss in i någon gång under våra liv och aldrig riktigt veta utgången.

Genom sin sökan genom livet efter en riktig identitet fann Vincent sin rätta plats först när han upplevde samklang med något arbete. Efter att ha testat ett liv som bokhandlare, konsthandlare och predikant, upptäckte han till sin förvåning att han brydde sig mer om människorna än den där figuren i himlen som aldrig någonsin kom till hans hjälp. Gud räddade varken gruvarbetarna i Le Boringe där Vincent bodde ett långt tag, eller stakade ut en väg som han kunde gå. Den ende som alltid fanns vid hans sida var brodern Theo som aldrig upphörde att älska sin plågade bror. Rastlös som han var, var han alltid tvungen att hålla fingrarna i arbete, detta ledde till de första teckningarna och blev ett meningsfullt utbyte för honom eftersom han för första gången i sitt liv började förstå hur allt hängde samman. Efter teckningarna och en liten knuff i rätt riktning av kusinen Anton Mauve (1838 – 1888), började han måla.

När man ser Vincents målningar och teckningar idag förstår man inte riktigt hur människorna i hans samtid kunde ha varit så blinda, men 1800-talet var en annan värld än den vi känner; en tid full av återhållsamhet, men samtidigt på gränsen till en ny tidsålder. De som försökte bryta ny mark blev ofta utstötta på ett eller annat sätt, och det enda incitamentet konstnärer fick på 1800-talet om man sysslade med ”fel” sorts konst, var den egna tillfredställelsen att man hade upptäckt ett nytt sätt att uttrycka sin uppfattning om världen.

Vincent var samtida med många berömda konstnärer, men han är främst sammankopplad med Paul Gauguin (1848 – 1903), som var en lika temperamentsfull och envis konstnär som den gode Vincent. Av deras förhållande vet man idag att de under en tid var mycket goda vänner i den sydöstra staden Arles i Frankrike, men efter ett uppslitande gräl då Vincent försökte attackera Gauguin med en rakkniv, upplöstes vänskapen hastigt. Vincent sprang hem samma natt och skar då av sitt eget öra. Det fanns troligtvis andra faktorer som också påverkade detta beslut, och man tror idag att han antingen led av depression eller led av schizofreni.

För att förstå människan Vincent Van Gogh behöver man inte vara en konstvetare eller etnolog, man behöver bara vara en humanist och skåda sitt eget liv; däri denna enkla uppgift ligger mångas fascination för Van Gogh – att han, liksom vi, vill göra det bästa vi kan av våra liv. När Vincent mådde bra och var på topp var han den ständige entusiasten som aldrig gav upp. En sjukdom (se ovan), som vi fortfarande inte exakt vet vad det var, drev honom att åsamka sig själv så stor skada (ett pistolskott i magen) att det tog hans liv.

Precis som i de flesta fall när det gäller konsthistorien och personer från den, har man på ett kutymt sätt fokuserat på galenskaperna som Van Gogh utsatte sig själv och andra för. Han var ingen rabblande galning som en dag fick för sig att skära av sig örat, eller dricka rengöringsmedel. Han var en intelligent människa som inte hittade ro i sin själ, och det är sannerligen inget unikt.

Vincent målade sina tavlor ”impasto”, dvs, med breda och hastiga penseldrag så att man genom att följa en linje kunde känna av ljusets begränsade tid på himlen. När han stod där ute på de lummiga sommarfälten och vaggades till koncentration av den franska mistralvinden, lyfte han locket på sitt sargade självförtroende och plockade fram det bästa hos sig själv. Konststilen kallas idag för ”expressionism”, denna i sin tur var en förlängning av ”romanticismen”, en annan av de stora konstskolorna som jag själv är särskilt förtjust i.

Vincent hade en omfångsrik palett, och han hade förutom Theo en andra bror; solen. När de kommunicerade badade världen i ett värmande ljus, och livets färg var gul.
_ _ _
Bannerbild: © 2019 Van Gogh Museum.