Jag minns något jag läste år 2012 om jägare och hur vi behandlar djur i skogen, för att inte tala om hur vi bedriver jakt i moderna tider. Någonstans i texten fanns också information om att vildsvin på något sätt får tag på processerad mat (människor kastar sötsaker i naturen) och får problem med sina tänder. Tydligen mår inte djur bra av socker heller, men det är en annan historia.

Då:

En ensam jägare i ländkläder smyger omkring i buskarna invid en upplyst glänta i väntan på sitt byte. Mitt i solskenet har han lagt fram nötter och bär som han krossat så att sötman ska sprida sig i vinden. Efter ett tag hörs det ljud i skogen, någon bökar bland löven och snart sticker ett vått tryne fram och därefter resten av det hungriga vildsvinet. När djuret kliver ut i ljuset höjer jägaren sitt spjut och kastar det med ursinnig kraft. När vildsvinet ligger och skakar på marken kliver jägaren fram med sin flintkniv och avslutar lidandet.

Idag:

En överviktig person i grönt AIR-TEX2-premiumställ sitter och spejar ut från ett jakttorn med hjälp av en Zodiac Hunt 10×42 kikare. Då och då letar fingrarna efter termosen och häller ut en skvätt hembryggt kaffe. Bredvid termosen blinkar Wildlife MMS-kameran till och ljudet från den litiumbaserade enheten på 6500 mAh, ekar mellan utsiktsplatsens tjocka väggar. PIR-sensorerna i kameran har upptäckt ett djur på tio meters avstånd från optiken, kroppsmåttet är drygt 20 cm, luftemperaturen är under 5 grader och det rör sig omisstagligen om ett vildsvin.

Snart vibrerar det kraftigt i den överviktiga personens fodrade ficka. Han plockar fram sin mobiltelefon som är ansluten till MMS:en, och samtidigt, via en app, har han kontakt med sin jakthund som springer omkring i skogen och sniffar efter spår med en Astro 220 Nordic – DC 40 kring halsen. Han lägger undan sin kaffekopp och förstorar en topografiska karta som visar hundens position; den befinner sig 74 meter från vildsvinet. Den överviktiga mannen sätter på sig sina Sordin Supreme PRO-X hörlurar och blundar. Han försöker att skönja vildsvinets trampdynor mot den hårda mullen, och hör snart en kvist som bryts och ett grymtande. Han ställer sig snabbt upp och plockar fram sitt jaktgevär, ett Blaser R8 Professional med syntetkolv. Kikarsiktet är ett fiberslipat Leupold VX-I 3-9×50 med belyst duplex. Eftersom geväret är ganska tungt har har satt upp en skjutpinne som kan bära tyngden på ett enkelt sätt och ge honom full rörlighet.

Ett nytt ljud i hörlurarna säger honom att vildsvinet är nära. En snabb koll på kartan och MMS:en och han vet var han ska ta sikte. Mer prassel bland löven, och plötsligt ser han en skugga som rör sig långt fram i gläntan. Djuret tvekar, han hör det andas, det låter ansträngt som om det har något i halsen. Han fortsätter att titta i kikarsiktet och sätter fingret på avtryckaren. Snart … Snart

Duns! Ljudet som ekar i hans skalle är ihåligt och får honom att höja på ögonbrynen.

“Vad i hel …”

Sedan ser han vildsvinet stappla fram i gläntan. Det är vingligt och faller snart ihop i en hög och rör inte en muskel. Mannen hittar djuret i kikarsiktet och ser hur något sticker ut ur käften. Det är mörbrunt. En vessla? Nej, något annat, en råtta? Nej… Det är ett brödstycke! Vildsvinet har kvävts i sina egna spyor i halsen på grund av ett wienerbröd som människor har slängt ut i skogen.

Den överviktige mannen lyfter av sig hörlurarna och suckar högt. Kaffet har hunnit kallna.

LÄS MER: https://goo.gl/gha5TF