Jag tycker det är oerhört fascinerande med historia, och då särskilt mänsklighetens historia. När nya fantastiska upptäckter sprider ljus över vårt brokiga ursprung, är jag där med nyllet (och hjärnan) – och försöker ta in all information så snabbt som möjligt. Kanske är det lite märkligt att vara så vetgirig, men det är väl inte så konstigt att jag vill veta var farfarsfarfarsfarfars x 100 x 100 x 100 år tillbaka i tiden kom från, och vill veta vad han sysslade med om dagarna.

Jag tror det är dags för en liten historielektion.

Människans “bipedalism”, som det så fint heter (att gå på två ben), började när de första hominoiderna (människoaporna) utvecklades för ca. 36 miljoner år sedan här på jorden. Efter den bedriften (när vi blev rakryggade), skenade utveckligen iväg åt alla möjliga håll och kanter. Vi åt bär och nötter, fick en större hjärna och började skyla våra organ. Vi skapade snart avancerade verktyg för att få en lättare livsföring och tämjde elden ungefär samtidigt som vi förstod att varm mat var godare och gjorde oss mättare och längre. Det var troligtvis i den här vevan vi insåg att makt var bra och förstod att det är skillnad på män (han-varelse) och kvinnor (hon-varelse).

Rent krasst kan man säga att apor har existerat i ungefär 57 miljoner år och vi har bråkat om bananer sedan dess.

”Hominoiderna” är en överfamilj inom ordningen primater, dessa utvecklades då det begav sig i två familjer:

Familj 1: Hylobatidae= Gibboner. Dessa utvecklades för ca. 18 miljoner år sedan och delas upp i fyra underkategorier:

KAT1. Hylobates. Det finns sex arter kvar idag vilka lever i tropiska regnskogar såsom Indonesien, Malaysia, Kambodja, Thailand, Burma och Sydkina.

KAT2. Hoolock. Det finns två arter kvar vilka lever i tropiska regnskogar såsom sydvästra Kina, Bangladesh, Burma och östra Indien.

KAT3. Symphalangus. Det finns bara en art kvar som kallas för “Siamang”. Arten lever kvar på Sumatra och på Malackhalvön.

KAT4. Nomascus. Det finns två arter kvar som lever i östra Kambodja, Laos, Vietnamn och södra Kina.

Familj 2: “Hominidae”= Hominider. Dessa består av två släkten och en underfamilj:

SLÄKT 1. Pongo. Det finns en art kvar “Orangutangen”. Den lever i tropiska regnskogar såsom Indonesien och Malaysia.

SLÄKT 2. Gorilla. Det finns två arter kvar; “Bergsgorillor” och “Låglandsgorillor”. Bergsgorillor lever i Virungabergen i Afrika, på gränsen mellan Kongo-Kinshasa, samt Rwanda och en nationalpark i Uganda. Låglandsgorillor lever i södra Kamerun, västra Centralafrikanska republiken, Gabon, Kongo-Brazzaville och Ekvatorialguinea.

UNDERFAMILJ: “Homininae”= Homininer. Dessa kännetecknas på sin reproduktion och uppträdande, men även sin kost. Dessa går ofta på sina bakben och tuggar maten på ett speciellt roterande sätt med käkarna. Två släkten finns kvar, medan tre är utdöende:

SLÄKT1. “Pan”. Det finns två arter kvar “Schimpans” och “Bonobo”. Schimpansen lever i mellersta Afrika och Bonobo lever i Kongo-Kinshasa.

SLÄKT2. (utdöende): “Ardipithecus”, “Australopithecus” och “Paranthrop”.

Visste du förresten att “Orang Hutan” är Malajiska och betyder “Skogsmänniska”.

Det finns apor i Sverige med, dessa kallas för “Härmapor”, och är tämligen ofarliga, men väldigt irriterande; men nog om dessa.

Hur ser framtidens människa ut, och hur kommer hennes förgreningar arta sig? Jag tror hon (vi), kommer att fortsätta utvecklas till det bättre så länge vi existerar på den här planeten, men miljö- och livsstil kommer säkerligen prägla hennes (vår) inneboende krafter och möjligheter precis på samma sätt som det är idag.

Enligt sajten: “Techno Sapiens”, kommer människan i framtiden utvecklas till en helt ny variant av Homo sapiens sapiens, den s.k. “Homo Technologicus” – människan; en variant av “oss” som har möjligheterna och kunskaperna att förbättra och uppgradera kroppen långt före evolutionen.

Kanske hittar Homo Technologicus sätt att skjuta upp åldrandet, göra oss odödliga; och kanske kan dess välutvecklade hjärna skapa farkoster som för oss till andra solsystem och tillbaka igen.

Kanske … är allt bara en fantasi, och vi står på höjden av vår utveckling just nu?

Jag kan i varje fall rotera mina tummar samtidigt, och det räcker långt, särskilt om man är en gamer.