Det kan ibland vara svårt att skilja på de olika genrer som utgör det som kallas “hårdrock” i folkmun. Det finns inget som kallas “mjukrock” för att understryka en sorts kontrast till den hårda rocken, men det finns en uppsjö av andra definitioner som rätt och slätt hamnar i kategorin “metal” som är ett samlingsnamn av många olika sorters hårdrock.

Det finns band som skriver tämligen intrikata texter om allt mellan himmel och jord, men det mesta handlar om längtan efter kärlek och brustna hjärtan (precis som alla Lady Gagas låtar), eller njuta av starka dryker i goda vänners lag. Det finns band som gillar att skriva låtar om ädla riddare och fagra prinsessor, och med hjälp av ett sådant imaginärt band, vi kan kalla det: “Pink Metal Warriors”, ska jag försöka förklara de olika musikaliska inriktningarna med små tankekonstruktioner.

Först kommer genrenamnet, sedan en beskrivning av vad låten hade handlat om Pink Metal Warriors hade spelat den aktuella typen av hårdrock.

OBS! Texten är baserad på “Metal explained through fairytales” – men uppiffad i svensk tappning med egna tillägg. Jag kan inte lova att texten är politiskt korrekt, men sådant innehåll blir som bekant aldrig speciellt roligt att läsa. Ta det därför inte på speciellt stort allvar; jag älskar ju musik och människor som vågar vara originella.

POWER METAL:
Protagonisten (en riddare), anländer till ett slott ridandes på en vit enhörning. Väl på plats befriar han en vacker prinsessa genom att döda draken med sitt magiska svärd. Han rider iväg med henne i solnedgången. Sedan älskar de passionerat i en förtrollad skog bredvid ett vidunderligt vattenfall medan älvor sjunger sånger och gör piruetter i luften kring deras skälvande kroppar.

THRASH METAL:
Protagonisten (en arbetslös snubbe), anländer till ett slott som består av järn, slåss med en drake, räddar en brutta, visar sin mandom och hoppar på henne.

HEAVY METAL:
Protagonisten (en biker), anländer till ett slott på en Harley-Davidson, han sprutar olja i ögat på draken, klubbar ihjäl den med ett järnrör, dricker ett par öl och hoppar på kvinnfolket som står och skriker.

FOLK METAL:
Protagonisten (en missförstådd musiker), anländer till ett slott med sina vänner. De spelar märkliga låtar på sina dragspel, fioler och flöjter och dansar omkring tills draken blir uttråkad och somnar. Sedan lämnar musikerna slottet … och tar inte med sig prinsessan!?

VIKING METAL:
Protagonisten (en överviktig buse), anländer till en strand med sitt långskepp. Han färdas tre dagar och tre nätter och dödar den gigantiska draken med sin mäktiga yxa. Han flår draken, hackar den i bitar, äter upp hjärtat och vrålar sånger som han knappt själv förstår. Han våldtar sedan prinsessan, stjäler hennes kläder och smycken och bränner slottet innan han beger sig tillbaka till den kalla Norden.

GOTHIC METAL:
Protagonisten (en poet med lyra), har lockats till ett slott av en fager kvinnoröst. Väl på plats sjunger han en duett med prinsessan. När draken stämmer in på flöjt råkar han svälja instrumentet och sätter av misstag eld på poeten och prinsessan när han hostar. Draken kvävs och sedan åker de alla till helvetet.

DEATH METAL:
Protagonisten (en flummig typ i svart t-shirt och risigt hår), kryper fram till ett slott, hostar och fäller draken med sin dåliga andedräkt. Han paralyserar prinsessan med doften av sin dåliga hygien, våldtar henne, begraver henne levande och lägger sig sedan under en sten för att självdö.

BLACK METAL:
Protagonisten är i det här fallet draken. Han våndas och gråter tårar av blod och eld i en fängelsehåla. När han får besök för första gången på tusen år, sliter han ut sitt eget hjärta och förvandlar det till själlösa helveteshundar som jagar rätt på riddaren som fängslade honom och hans brud. Draken våldtar riddaren och offrar prinsessan till satan, sedan upphör han att andas och imploderar till intigheten.

GORE METAL:
Protagonisten (en slaktare), anländer till ett slott med en kärra som består av svärd och spikar. Han dödar draken, filear den, sprider ut inälvorna framför slottet. När riddaren springer ut för att slåss mot slaktaren, halkar han på köttet och spetsar sig själv. Slaktaren letar upp prinsessan och äter upp henne levande. Sedan sätter han eld på hela kungadömet och dör skrattande.

DOOM METAL:
Protagonisten (en förvirrad typ), anländer till ett slott. Han faller ned på sina knä och gråter och väcker den slumrande draken. När draken fnyser bort typen blir han deprimerad och lockar till sig prinsessan. När hon inser hans sorg begår de båda självmord och draken äter dem till frukost.

PROGRESSIVE METAL:
Protagonisten (en gitarrhjälte), materaliserar sig i efterdyningarna av ett åskoväder och förstör drakens öron genom att spela gitarrsolon som varar mellan 36 till 50 minuter. Draken kastar sig ut för ett stup när han känner ett mullrande ljud i magtrakten och ser att gitarristen har plockat fram en bas som han ska briljera på. Gitarrhjälten skuttar upp till tornet där prinsessan väntar, faller på knä och spelar en passage han lärde sig på ett konservatorium. Prinsessan sliter av sänggavlen och slår den i huvudet på gitarrhjälten och springer ut från slottet medan hon ropar efter draken.

GLAM METAL:
Protagonisten (en transvestit i rosa tights), cruisar fram till ett slott i en vit Pontiac med örnvingar på huven. Draken skrattar så han kissar på sig och öppnar dörren till prinsessans gemak. Transan springer förbi prinsessan, stjäler hennes make-up och hoppar ur genom fönstret och hamnar i armarna på sexleksaksförsäljare som visar sig vara en Broadwayproducent.

NU METAL:
Protagonisterna (ett gäng fjollor i gymnastikkläder), anländer till ett slott i en nylackad Fiat. De försöker att slåss med draken, men deras luftiga kläder som mestadels består av plast brinner lätt och tillintetgör dem alla på ett par ögonblick Prinsessan går och lägger sig naken och otillfredställd.

METALCORE:
Protagonisten (en psykopat), anländer till ett slott på en surfingbräda. Han stirrar på draken och skriker på den utan att man kan höra ett endaste ord. Draken plockar fram sin plångbok, ger ett par tior till psykopaten som glider ned för en gräsbeklädd kulle, rakt mot en taverna. Väl på plats röker psykopaten upp sin surfingbräda och betalar en prostituerad att behandla honom illa.

FUNK METAL:
Protagonisterna (fyra typer i sjalar, utsvängda byxor och hippiefrisyrer), anländer till ett slott på en magisk matta. De chockar draken genom att sjunga som kvinnor och skrämmer slag på prinsessan som går och gömmer sig i en vattenpippa för att aldrig synas igen.

CHRISTIAN METAL:
Protagonisten (en religiös typ), anländer till ett slott på en åsna. Han åkallar Guds vrede, gör draken med barn, förstör slottet med ett par handrörelser, förvandlar byggstenarna till bröd och vin, dricker upp allt, dör på kuppen men återuppstår ett par dagar senare. Prinsessan korsfäster typen för att han förstörde hennes slott …

Nu hoppas jag ni har bättre koll på hårdrocken, den är som sagt fascinerande och märklig på samma gång. Jag vill tacka Pink Metal Warriors för deras medverkan, samt ge en eloge till prinsessan och draken för att de bjuder så generöst på sig själva.