“Alla vill till himlen, men ingen vill dö…”, det är så sant som det sjungs, men det har inte avskräckt vissa människor från att satsa och offra sina liv för att få reda på sanningen eller testa någon galen idé. Genom tiderna har viljestarka, så väl viljesvaga människor, riskerat liv och lem för att göra sig ett namn i historieböckerna. En sådan modig människa var amatöruppfinnaren och skräddaren Franz Reichelt (1879 – 1912).

Den 4:e Februari år 1912 stod Reichelt uppe på andra våning i Eiffeltornet i Paris och tittade ned på folkmassan som stirrade upp på honom med stora ögon. De väntade med spänning på att mannen med den roliga kostymen skulle hoppa över räcket och ta mot skyn. Det var så han hade berättat för dem alla att det skulle ske. Kostymen Reichelt hade dragit på sig skulle i grund och botten fungera som en fallskärm. Han hade blivit besatt av idéen att piloter, om de blev tvugna att lämna sitt flygplan uppe i luften; skulle ha det så lätt som möjligt att hoppa ur och falla, eller glida ned till marken och på så sätt rädda sina liv. Det var inte en dum idé alls, problemet var bara att skräddaren Reichelt inte hade gjort några matematiska beräkningar eller testat sin idé utförligt, vilket skulle ge honom öknamnet “den flygande skräddaren” efter hoppet.

Så, vad tror ni hände? Överlevde han?

Nej, tyvärr inte.

I en film från den ödesdigra dagen ser man hur han tvekar en stund innan han tar sats och faller handlöst 200 meter ned mot sitt ofrånkomliga öde på den hårda marken. Han blev en av många män som gav sin liv för vetenskapen, och jag tror inte vi har sett slutet på sådana företag än.

Jag har besökt Eiffeltornet två gånger i mitt liv, och varje gång har det varit en fantastisk upplevelse. Tornet består av ca. 12 000 järnbalkar som är sammanfogade med över två miljoner handbankade nitar. När man står vid basen och skådar upp mot himlen förstår man vilket bedrift det var att bygga det. Kanske var det också det som Reichelt drömde om, att bli betraktad som ett storverk, men det är vi egentligen alla människor utan att behöva göra något speciellt.

_ _ _
Bannerbild © 2018 Library of Congress.