INNAN DU LÄSER VIDARE BÖR DU VARA UPPMÄRKSAM PÅ ATT NEDANSTÅENDE TEXT I ALLRA HÖGSTA GRAD ÄR SATIR OCH ATT INGEN I MIN BEKANTSKAPSKRETS HAR BLIVIT SKADAD; FÖRUTOM GUNNAR KANSKE SOM STUKADE EN TÅ FÖR ETT TAG SEDAN, MEN DET ÄR EN HELT ANNAN HISTORIA. TANKEN ÄR ATT DU SOM LÄSARE SKA LÄSA MELLAN RADERNA OCH FINNA EN SORTS BEFOGAD KRITIK MOT DEN LÄTTJA SOM HAR DRABBAT DEN VÄSTERLÄNDSKA MÄNNISKAN. HON ÄR SYNNERLIGEN INTOLERANT MOT SIN SAMTID; SPECIELLT MOT MEDMÄNNISKORNA SOM DELAR HENNES VARDAG, OCH DET SOM GÖR MIG MEST ILLA TILL MODS ÄR ATT ALLA LEVER I SMÅ VÄRLDAR OCH GÖR ALLT VAD DE KAN FÖR ATT INTE KOMMA I NÄRHETEN AV ANDRAS VÄRLDAR. PÅ LÅNG SIKT ÄR DETTA ONEKLIGEN SKADLIGT OCH DET ENDA DETTA KAN LEDA TILL ÄR ETT SORTS SOLITÄRT UTANFÖRSKAP SOM INGEN KAN PENETRERA. DENNA BLOGGARE VILL I VARJE FALL FÖRSÖKA ATT RUBBA DEN STILTJE SOM RÅDER …

_ _ _

Idag sticker solen fram sitt vackra tryne trots att hösten är här och man blir nästan glad i kropp och själ. Varför inte samla ihop en grupp vänner, hyra en båt och bege sig ut på havet och ha lite sällskapslekar och en trevlig picknick?

Jag och mina vänner är väldigt förtjusta i sällskapslekar från förr. De senaste åren har vi tagit till sjöss i en liten roddbåt i den arla höstvärmen och kastat ankare där det varit som djupast, exempelvis bredvid en av pelarna vid Öresundsbron. Väl framme på plats har vi lekt leken ”det kortaste strået” där den som förlorar fått välja ett av flera ”bestraffningar”. Icke att förglömma att allt detta bara är på lek.

En av de mest populära bestraffningarna har varit kölhalning, en gammal klassisk maritim företeelse som först tog sin början på 1600-talet bland meniga besättningsmedlemar från olika Europeiska örlogsflottor.

Samma procedur som de genomförde för flera hundra år sedan gör vi idag också, dvs. binder händerna och fötterna på personen som är med i leken och kastar ut ”hen” i vattnet, för att sedan dra vederbörande ett par gånger under båtskrovet, antingen från reling till reling, eller från akter till stäv. Detta funkar dock bäst om man leker på en större båt.

Förr i världen hände det att folka drunknande eller fick lemmar avslitna, idag är vi betydligt mer försiktiga och har innan utgången till havs smörjt in skrovet med smör. Att bli borstad på ryggen under vatten är riktigt trevligt, det säger i varje fall de lärda.

Kölhalning inom flottan avskaffades år 1853, men det är fint att gamla traditioner får leva vidare.

Jag undrar, vilka slags sällskapslekar brukar andra människor sysselsätta sig med?