Matematikern Grisja Perelman är en av världens smartaste män. Han knäckte för något år sedan den matematisk gåtan som går under namnet: ”Poincarés förmodan” och tilldelades 1.000.000 USD av Clay-institutet i Cambridge, Massachusetts för sin insats, men han ville inte ha pengarna. Han vandrade ut någonstans i vildmarken för att få lugn och ro och säkerligen grubbla vidare på andra problem som sifferpundare har tacklats med i flera hundra år.

Vad handlar den där ”förmodan” om som orsakade sådant stor ståhej när Henri Poincaré lade fram den år 1904?

Detta är vad han förmodade:

”Varje stängd, enkelt sammanhängande 3-dimensionell mångfald är homeomorf med 3-sfären.”

– eller i mer lättförståeliga termer:

”… sfären är den enda tredimensionella kropp som hänger ihop helt utan hål.”

Jaha, tänker man och kliar sig i huvudet. Detta problem måste lösas för att det är bra för mänskligheten på vilket sätt? Jag har ingen aning, men Perelman presenterade svaret på gåtan genom att använda sig av den s.k. ”differentialgeometri”, där man plattar ut alla ytor och angriper problemet från nya vinklar.

Jag har försökt att hitta svaret på gåtan på nätet i lättförståeliga termer, men den är lika svårt att hitta som herr Perelman själv. När han fick frågan om varför han inte ville ta emot pengarna som han hade tilldelats, svarade han:

”Jag är inte intresserad av pengar eller berömmelse, och jag vill inte visas upp som ett djur på djurparken. Jag är ingen hjälte inom matematiken, jag är inte ens särskilt framgångsrik och det är anledningen till att jag inte vill vara i blickfånget.”

Blickfånget är svårt att undvika när man knäcker en sådan svår nöt. All heder till herr Perelman.