Reklamen i vårt samhälle håller på att kväva oss, och det är inte enbart bilderna som ständigt stirrar ned på oss som är påfrestande, det är även idealen bakom de vackra människorna som agerar skyltdockor och moraliska inspiratörer.

Männen har det lite lättare än kvinnorna, och kan i stort sett se ut hur som helst för att tillskriva sig epitetet “bohemisk” eller varför inte “stilig”. En kvinna som klär sig ledig gör sig skyldig till många olika kulturella brott, men främst är det tanken som dikterar att hon på något sätt skulle vara slarvig om hon klär sig efter humör. Vi alla, vill att kvinnorna ska vara unga och fräscha, helst bedårande och sexiga, men även dygdiga och fina. Hur vi får ihop allt detta vet jag inte, jag vet bara att kvinnor, i alla tider, har gjort vad som helst för att bevara sin skönhet. Detta, inte enbart för att få det motsatta könets gunst, utan även för att må bättre själv och känna sig levande.

En gång för länge sedan älskade drottning Kleopatra, härskarinnan av det Ptolemeiska Riket – att bada i åsnemjölk eftersom det hade en föryngrande effekt. Skottarnas drottning, Mary Stuart bytte ut mjölken till vin och gillade att bli berusad av ångorna medan hon tog sig ett dopp. Den undersköna Isabella av Bavaria-Ingolstadt tyckte om att gnida och skrubba kroppen med krokodilskinn och vildsvinshjärna (?), om detta gjorde henne vackrare förtäljer inte historien.

I tusentals år har kvinnor från alla världens hörn förgiftat sig själva genom att använda primitiv makeup. En av de mest populära skönhetsprodukterna kallades för “Venetiansk Ceruse”. Den undergörande produkten hade förmågan att bleka huden, och det är inte så konstigt att den gjorde det då den innehöll en hög dos bly, vilket ofta ledde till blyförgiftning och slutligen döden. Elizabeth I, englands drottning, tappade håret i tidig ålder, och gissa fem gånger vad det berodde på.

Om kvinnan i fråga var riktigt fåfängd, eller hunsad av sin make, kunde hon smeta / dutta på rouge (oftast komplementfärger i puderform för att framhäva detaljer i ansiktet) – som innehöll kvicksilver. Om hon hade otur, kunde sådana vanor leda till missfall om hon var gravid, eller orsaka grava handikapp på de stackars barnen.

Idag är skönhetskraven lika galna som förr i världen, och man introducerar ständigt nya medel (läs: gifter) – som ska göra underverk på den åldrande kroppen. Silikonbröst och amputationer tillhör vanligheterna, eller giftet: “Botox”, eller: “botulinumtoxin”, som det egentligen heter, är ett “toxin”, dvs. ett mycket giftigt ämne som består av levande celler, främst bakterier. Bakterien som finns i Botox heter: “clostridium botulinum”. En alldeles för hög dos kan leda till ett andningsförlamande tillstånd. I Hollywood går det omkring människor med märkliga grin, och nu vet ni vad det beror på.

En spännande detalj som rör rent toxin är att det skulle räcka med 10 – 12 kg för att utplåna hela jordens befolkning, tänk på det nästa gång anmärker på en kvinnas skönhet.

För egen del skulle jag nog våga hävda att de allra vackraste människorna inte behöver några hjälpmedel. Deras skönhet varken åldras eller behöver manipuleras.