”Katarina den Stora”. ©2009 Engstrand & Andersson.

Jag har hört det i hela mitt liv att Sverige är fantastiskt,  men har aldrig haft tid och möjlighet att utforska hela landet så som jag har velat. Jag har under flera sommrar med familjen försökt att upptäcka Sverige, men vi har fortfarande mycket att upptäcka.

En av alla dessa fantastiska städer i Sverige är faktiskt Karlskrona som jag passerade lite då och då under mina turer ned till Skåne när jag bodde i Småland. Karlskrona har liksom många andra svenska städer, en spännande historia.

Jag visste för exempel inte att när Sverige befann sig i krig mot Ryssland, mellan åren 1788 – 1790, ville den ryska flottan förstöra staden med rå eldkraft. Ordern hade kommit från ”Katarina den Stora” som ville se Karlskrona brinna, men kaptenen för flottan var ingen dumdristig herre, och kände på sig att det skulle vara mycket farligt att kryssa genom det okända sunden och lät därför bli. Kejsarinnan blev inte glad, men det fanns inte så mycket man kunde göra åt saken. I sina dagböcker beskrev hon ”Drottningskär” som: ”…den grå lusen” – som förstörde hennes planer.

Karlskrona är en havets stad där man helst av allt vill fly stadens myller och söka sig till lugnet. En vacker sommardag vill man svalkas av vattnet och känna doften av fjärran vindar. År 2003 besökte jag skärgården för första gången med en tidigare flickvän och det var en mycket fin upplevelse. Jag vandrade iväg själv ett slag för att fotografera och hittade massor av fina smultronställen som jag lovade att återvända till. Förhoppningsvis hinner jag tillbaka någon gång innan ryska flottan glider in i hamn.