Myndigheterna i Tokyo var mycket glada år 2010 när de upptäckte att de hade en invånare i staden som snart skulle bli 111 år gammal. Mannen de ville fira hette Sogen Koto och skulle enligt deras papper ha fötts år 1900. Det skulle snart visa sig att Sogen hade dött trettio år tidigare, någon gång år 1980, men hans släktingar hade dragit till med en fuling och låtsade att han fortfarande levde för att kunna hämta ut hans änkemanspension, en summa, som det skulle visa sig, landade på drygt 600.000:-

Till Sogens vänner och bekanta hade familjen sagt att han hade dragit sig undan världen för att meditera och bli en sorts levande Buddah, något som helt och hållet var falskt. När polismyndigheterna började med sina efterforskningar, och senare besökte familjen, hittade de Sogen i sitt rum, precis som familjen hade sagt, men han kunde inte säga ett ord till polisen. Under de drygt trettio år som han hade varit död, hade kroppen blivit mummifierad, något som antyder att familjen hade tagit hand om kroppen på något sätt. Deras bortförklaringar att de inte visste vad som hade hänt honom var ju riktigt löjliga.

Det måste ha varit väldigt märkligt att leva med en död, kan man tycka. Herr Kotos öde är dock inte unikt, man hör talas om sådana här märkligheter lite då och då. Det som är mest förunderligt är inte att människor går och dör, utan att det finns vissa som inte har något emot att ha dem nära sig. Livet och döden går alltid hand i hand, men det finns en plats för de levande, och en plats för de döda, Herr Koto befann sig på helt fel ställe.