Varför vi firar midsommar är en lika stor gåta för mig som för er. Enligt de lärda handlar det om att man vill fira att det är så förbaskat ljust ute. Inte mig emot. Jag älskar den här tiden på året, när fåglarna börja kvittra tidigt på morgonkvisten och man kan gå ut på balkongen i underkläderna, ja, då känner man att man lever på ett helt annat sätt än på vintern.

Andra lärda vill nog påpeka att det här med midsommar är en tradition, en fin sådan, där män och kvinnor går ur huse och tar med sig sina snoriga barn.  Midsommarstången är också en gammal tradition. Den besmyckas med allehandla blommor och blad och är ett svärd av värme som riktas mot skyn. Den tidigaste avbildningen som vi känner till dök upp i verket ”Suecia antiqua et hodierna” (Det forna och nuvarande Sverige) från 1600-talet. Och visst har du rätt. Det var ett bra tag sedan

© 1897 Anders Zorn, ”Midsommardans”.

Suecia är ett toppografiskt verk som innehåller 353 planscher med allehanda motiv. De flesta innehåller översiktsbilder av svenska städer. Varför man kände att det fanns ett behov att skapa ett sådant verk låter vi historikerna grubbla över. Det som är viktigast för mig kring midsommar är nog faktumet att man kan hålla familjen nära. I mitt fall är de på annan ort den här gången eftersom jag måste plugga, men rent generellt, precis som alla andra högtider i Sverige, är det roligast om man är många i gemenskapen.

En annan som verkligen tyckte om midsommar var konstnären Anders Zorn. Jag har alltid beundrat hans lätthänta pensel som lyckades fånga stunden, och frågan är om inte den allra bästa representationen finns i hans målning ”Midsommardans”. Den målades år 1897 och är en fin hyllning till den svenska traditionen. Jag kan inte undgå att notera de impressionistiska influenserna, känslan av fart och värme, så även doften av våt ängsmark.

Det är något speciellt med denna dag, och jag tror vi alla har något alldeles särskilt minne till den vi plockar fram då och då. Jag själv minns busiga upptåg när jag var mindre och glada kompisar med själen full av skratt …