Terry Hayes heter författaren som tidigare var mer känd som manusförfattare till storfilmer som ”Mad Max 2” med Mel Gibson och ”Cliffhanger” med Sylvester Stallone. Nu har han sadlat om i karriären och har skrivit en tegelsten om en underrättelsetjänsteman med så många olika identiteter att det torde ha varit smått omöjligt för honom att hålla reda på alla alias medan han skrev boken.

Skrev den, det gjorde Hayes verkligen, och det är en unik bok på väldigt många sätt. Det jag främst tänker på är inte prosan eller att boken är skriven i förstapersonsperspektiv, snarare på det sätt Hayes har komponerat den. I de första kapitlen känner man sig vilsen, i ungefär mitten av boken är man smått förvirrad. Det är en märklig känsla. För i vanliga fall hade man stängt boken och slängt den i soporna, men inte här. Hayes manövrerar oss skickligt mellan olika tidsepoker och olika scener vilket gör att majoriteten av texten är så pass underhållande att man inte tänker på att bokens huvudsakliga bov och motiv, inte dyker upp förrän flera hundra sidor in. Läsupplevelsen är dock total, och belöningen man får mot slutet är värd hela den långa resan.

Jag tänker inte sticka under stol med att säga att det är en lättsmält bok. Det tar någon vecka / månad att läsa den, och det är ett bra betyg. Det som är lite vanskligt är att försöka kategorisera den. Det vi har att göra med är ändå en sorts thriller / deckare där vår huvudperson beskrivs som ett ”underbarn” inom den amerikanska underrättelsetjänsten som dragit sig tillbaka till Paris, men en rad brott i olika delar av världen får honom att misstänka att det finns ett samband. Förutsättningarna för en spännande bok är därmed lagda.

Karaktärsbyggandet går långsamt, och ibland flyger gestalter förbi utan större djup eller förklaring som har en viss signifikans för huvudberättelsen. Det är det enda negativa jag känner är viktigt att poängtera. Böcker med samma tema, tenderar att fokusera på huvudpersonens fantastiska egenskaper, men glömmer ofta bort att denna person lever i en värld som också måste ha möjlighet att ta plats. I Hayes bok uppstår denna värld i form av minnebilder från ett tidigare liv, men även i huvudpersonens antaganden om brottsoffer och deras gärningsmän.

Allt som allt är det en mycket underhållande bok som man gärna sträckläser, den har fått väldigt bra betyg från flesta håll. Vissa kritiserar den för en avsaknad av djup och att den påminner för mycket om ett filmmanus, men jag tror inte dessa människor har läst ett manus tidigare. Ett annat pekande finger menar på att den är för amerikansk, och då tror jag att man syftar på att språket är korthugget, eller kanske menar de att USA återigen spelar rollen som världspolis (?)

_ _ _
Titel: Jag är Pilgrimen
ISBN: 9789170284748
Förlag: Bazar
Antal sidor: 793
Format: Pocket
Utgivningsår: (Sverige) 2016

IEGOCENTRISKT BETYG: