Dean Koontz är en författare jag följt i många, många år. Första gången jag läste en av hans böcker förstod jag inte riktigt vad det var jag läste. Boken som konfunderade mig hette Phantoms och utspelade sig på turistorten Snowfield där många mystiska försvinnanden ägt rum. Den som kan sin Koontz vet att han ofta bygger sina böcker på riktiga händelser, så även i fallet med Phantoms där han försökt att hitta ett sammanhang i många av de försvinnanden som man kan läsa om lite då och då i antingen böcker, tidningar eller se dokumentärer om. Ett mysterium av många som han nämner i sin bok, rör kolonin Roanoke som försvann i slutet på 1500-talet i USA. Jag gjorde lite research kring det här förra året och hittade mycket intressant fakta som jag gärna vill dela med er.

Den första brittiska koloni som någonsin grundandes i den nya världen fick namnet Roanoke-kolonin. Vad man ville åstadkomma med denna koloni, var att etablera en engelsk bebyggelse permanent på annan ny mark än de man redan ägde. Den engelske sjöfararen och upptäcksresanden Sir Walter Raleigh fick tillstånd av Drottning Elisabeth I att bege sig ut i världen och leta efter lämplig plats, och hittade en sådan år 1584 som hade de rätta förutsättningarna för ett begynnande samhälle. Platsen var Dare county, North Carolina i USA.

Den andra resan till den nya världen skedde år 1585 (den första resan handlade enbart om att hitta rätt ställe), men de hoppfulla kolonisatörerna, sjuttiofem till antalet, mötte motstånd nästan omedelbart av lokalbefolkningen som var indianer; de s.k. “Algonkinerna” – och upptäckte snart att det inte var lätt att bruka okänd jord och föra en beväpnad kamp på samma gång. Detta första försök övergavs ganska abrupt och de modfällda besökarna i det okända landet såg inga andra alternativ än att återvända hem till England med svansen och piprensaren mellan benen.

En ny expedition lämnade England år 1587, (den tredje resan), och förutom Raleigh vid rodret, fanns nu en herre vid namn John White åter med i gänget (han hade varit med på den andra resan), samt en ny skara (121 stycken) – förhoppningsfulla kolonisatörer. Den här gången hade de större framgång med att odla jorden och kom någorlunda bra överens med indianerna, men man insåg ett år senare att man skulle behöva mer utrustning och fler förnödenheter för att klara av livhanken.

Virgina Dares dop. ©2018 Wikipedia.

John White seglade åter mot England och lämnade 116 människor bakom sig, däribland sin dotter Virginia Dare, som var det första barn av engelsk härkomst som fötts på amerikansk mark. Pga. av att England befann sig i krig med Spanien, kunde inte White återvända till Roanoke förrän tre år senare. När han landsteg på samma plats där hans tidigare avfärd påbörjats var året 1590, månaden var augusti, men kolonin var borta, som bortblåst från jordens yta. Det enda spår som White hittade var ordet: “Croatoan” – inristat på en trädstolpe. Alla män och kvinnor var borta och även hans dotter Virgina.

Croatoan var namnet på den Ö som låg långt söder ut, ca. 15 – 20 km från Roanoke-området. När White och hans manskap försökte segla dit hamnade de i hårt oväder gång på gång och fick slutligen ge upp. White återvände till England flera månader senare med tungt hjärta och dog sedan på Irland utan att någonsin få veta vad som hände de försvunna människorna eller hans dotter.

Idag, ett par hundra år senare har inte spekulationerna upphört. Omtyckta författare, såsom Dean Koontz och Stephen King har målat upp liknande scenarion i sina böcker, dels i Phantoms och dels i Salem’s Lot (delvis). Om vi bortser spekulationer om djävulen och hemska monster, är det känt att indianstammen “Lumbee” uppstod på Croatoan femtio år efter Roanoke-kolonin försvann. Upptäcksresande handelsmän noterade i mitten på 1600-talet att dessa indianer uppvisade europeiska drag och kunde både förstå och prata lite engelska, vilket inte hade varit möjligt om de inte hade haft engelskspråkiga människor i sin bosättning någon gång tidigare. Om människorna från Roanoke verkligen bosattes sig på Croatoan väcks flera frågor. Hur tog de sig dit? Det fanns ett hav mellan fastlandet och ön. Om inte ens John White hade kunnat ta sig dit med ett stort skepp, är det ett stort mysterium hur över hundra människor kunde ta sig så långt ut till en okänd plats. Kanske fick de hjälp, eller så försvann de i skogarna i North Carolina, ingen vet med säkerhet.

Det finns många andra kolonier, eller städer, som har lämnats helt öde utan någon som helst förklaring, och det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna om vad som hände dem. Sanningen brukar ofta vara helt logisk när man känner till den, och föga spektakulär, men tills dess att man kommer så långt i sina efterforskningar, måste man ta allt i beaktning, och detta gäller även det okända och det fantastiska.