Den som väntar på något gott, sägs det, väntar alltid för länge, men när det gäller produkter som fabrikstillverkade köttbullar då är det lite tveksamt hur landet egentligen ligger. Det Halmstadfödda företaget Scan är i varje fall inte några nykomlingar på den svenska matmarknaden. Det hade en tämligen mjuk början år 1899 i ett andelsslakteri som sedan sedan skulle leda till att Sydvestra Skånes Andelsslakteriförening bildades år 1911. På den vägen blev det att företaget långt, långt senare blev HKScan Sweden AB och idag, sedan år 2007, ägs helt och hållet av den finska HKScankoncernen. Nu vet jag att det är få som bryr sig om just detta, men ska man granska något så viktigt som svenska köttbullar, då får man göra ett bra grundjobb.

Nåväl.

Det är inte ofta man känner ett sug efter köttlim, men vad tusan, ska man förtära halvfabrikat ska man välja det bästa. Scan har en lång och fin tradition att bryta ned sunda matvanor, därför ligger just “Mammas Scans Köttbullar” på min egen topplista. Mammas Köttbullar är en sorts köttprodukt som handlar om små frusna bollar som ska värmas i en stekpanna eller i en ugn. Om man gillar mat som inte överraskar är detta helt perfekt produkt för dem som trivs i slentrian, eller som inte har tid att laga riktig mat med riktiga ingredienser. Nu låter det kanske som om jag är lite orättvis, men vi kan väl ta en titt på vad de innehåller. Jag synar det finstilta på förpackningen och kan läsa att det står:

Gris- och nötkött, vatten, potatis, potatismjöl, lök, jodsalt, potatisfiber, druvsocker, socker, kryddor, jästextrakt.

De som är uppmärksamma får kanske ryckningar i öronen när de läser ordet “kryddor”. Ja, ni läste helt rätt. Mammas Köttbullar innehåller kryddor. Inte vilka kryddor som helst, utan bara kryddor. De är så hemliga att Scan har glömt vilka de är. De förvarar dem säkerligen i en rostig tunna på en av sina fabriker och fyller på i matcisternerna när det behövs. Och om detta inte är spänning nog, kan kanske näringsvärdet per 100 gram få det att vattnas i munnen:

Energivärde: 950kJ (220kcal)
Protein: 13g.
Kolhydrat: 9g.
Fett: 15g.

Visst ja, produkten innehåller också kött, 73% lovar de …

Man undrar, som lekman, hur den mänskliga processorn ska kunna köra en hel vardag i Hi-Res med detta bränsle. Vi som är uppfödda med dessa tillsatser vet att kroppen är helt otrolig och kan klara sig en vecka på kattsand om så skulle behövas; men, så här i elfte timmen, efter att ha ätit många av dessa köttbitar, undrar jag om det inte är så att man fick mer energi av det andra som man åt och drack. Jag tänker på mjölken, potatisen, den inlagda gurkan och de rårörda lingonen.

Visuellt erbjuder Scan matvägraren något helt enastående; man kan se produkten genom plasten! Förutom att man ser köttkorn som sliskar omkring, kan man nästan känna doften av döda grisar och hästar som ligger där och tar sina sista andetag. Detta är sannerligen ingen mat för mesar!

Då det ännu inte har utannonserats någon komplementsmak, får man nöja sig med den smak som kommer ur boxen, eller så kan man mixtra med bullarna på eget bevåg. Det finns massor av skrönor ute på nätet om människor som värmt dessa produkter i mikrovågsugnar och överlevt. Man ska dock ta sådan information med en nypa oregano, eller salt. Alla vet ju att saker som värms i mikrovågsugnar är varma.

Det bör tilläggas att man får ganska mycket för pengarna. Ungefär 30 – 40 köttbullar finns i en storpack, detta innebär att man både kan täppa till truten på sina ungar och avlasta frugan, om man nu har hittat en kvinna som vill kasta bort sitt liv med en fullvuxen pojke.

Betyget blir inte ganska högt; men smaken är upp till var och en att bedöma själv.

IEGOCENTRISKT BETYG: