Damm i den nyköpta datorn är lika kul som grus i kalsongerna; därför surfade jag nyligen runt på nätet och kollade vad man kunde göra för att förhindra detta, damm i datorn alltså.

En av de viktigaste sakerna att tänka på när man bygger en dator är att köpa ett bra chassi. Dessa finns i oräkneliga utföranden, och de flesta av dessa plåtburkar har sina för- och nackdelar. Precis som Sweclockers tog upp i en artikel härförleden, tycker också jag att chassitillverkarna borde tänka mer på det här med att hålla dammet ute, inte enbart hålla värmen vid så låg nivå som möjligt. Om man har sin dator på golvet och öppnar luckan med ett par månaders mellanrum, då ska man inte bli förvånad om man blir attackerad av en luddboll med dålig andedräkt.

Många tänker inte på att damm kring- och på hårdvarukomponenter kan öka temperaturen i datorn, detta förkortar inte bara deras livslängd, det kan också synas på elräkningen om man har otur. Det finns ännu inga geniala lösningar hur man ska få bukt med dammproblemet, men det är nog inte fel att säga att man bör öppna chassit lite då och då och se efter hur det ser ut och försöka rensa upp på bästa sätt.

Den största faran med dammborttagning är risken för statisk elektricitet. En osynlig “blixt” kan i bråkdelen av en sekund förstöra moderkortet eller grafikkortet, och då kan man glömma att garantin gäller, förutom om man har någon sorts drulleförsäkring av oanade mått.

Vissa datorchassin kommer med någorlunda bra dammfilter (luftfilter), men om dessa är dåliga, dvs. om de har för tätt gräng – kan de förhindra luftflödet och då får man en het dator istället för en ren dator.

Några smarta datapedanter ute på nätet rekommenderade att man använde dammvipor med “hästtagel”, eller “hepafilter” (High Efficiency Particle Absorber) – som tydligen är gjorda för hemmadammsugare. Alla knep och produkter är välkomna så länge de gör vad de ska.

Att använda sig av en vanlig dammsugare är livsfarligt för datorn. Den enda gång man skulle kunna tänka sig att ha en dammsugare för att avlägsna dammet torde vara om man använde sig av en “ESD” – dammsugare som förhindrar uppladdning av statisk elektricitet. Dessa består ofta av ett munstycke i konduktivt gummi som är förbundet till jord via slangen, samt det egna chassit och nätsladden.

Vissa begagnar sig av tryckluft, men oftast rör de upp dammet så pass mycket att det hamnar på andra dumma ställen, för exempel DVD-spelaren, och då har man ytterligare ett problem att lösa. Jag använder mig av lungornas kraft och blåser bort där det behövs, ibland använder jag tops på svåråtkomliga ställen. Tidigare använde jag mig av plastpenslar, men dessa var inte särskilt användbara.

Det finns säkert lika många tips och trix som det finns datorer och användare, men tänker man bara efter en liten stund innan man sätter igång med storstädningen, kan man förlänga datorns liv ett bra tag.