Året var 1982, och den 32-årige fyrabarnspappan och tillika arbetslöse knegaren och irländaren Michael Fagan, hade till slut fått nog över sin disposition i samhället. Trots många idoga försök att bli en rättskaffens man funkade inte livet som det skulle för honom och han beslöt sig för att avsluta sitt liv på ett alldeles särskilt sätt. Han skulle ta sig in i Buckingham Palace där den engelska drottningen residerade och ta sitt liv framför henne.

Första gången han provade på att göra ett överraskande besök hos drottningen kom han väldigt långt. Drottning var dock inte hemma när han tittade förbi. Han tog sig in i palatsen genom att helt enkelt klättra upp för en stupränna och kliva in genom ett olåst takfönster. Han skrämde där på ovanvåningen en kammarjungfru från vettet. Trots att kvinnan ringde säkerhetspolisen direkt bestämde de sig för att inte ta hennes anmälan på allvar och lät saken bero. Michael Fagan kunde då fortsätta i lugn och ro med sitt besök.

Han gick omkring i de stora salarna och betraktade kungaporträtten, han satte sig även och vilade en stund på den engelska tronen och skådade ut över tomheten. När det blev alldeles för händelselöst hittade han drottnings postrum och drog fram en flaska vin. När tröttheten och tystaden gick honom på nerverna återvände samma väg han kom ifrån utan några som helst repressalier från polisen eller gendarmeriet.

Detta lilla inbrott gav honom dock mersmak, och när så livet blev alldeles för tungt att bära ännu en gång, var det just till Buckingham Palace han ville återvända.

Michael Fagan mötte återigen inget motstånd när han tog sig in i palatset. Trots att han lyckades utlösa några tysta larm kom ingen och undersökte. De som stirrade på sina monitorer – väktarna, trodde att det var ett falskt alarm eftersom något intrång aldrig hade inträffat tidigare. Då Fagan hade varit inne i palatset tidigare, visste han var drottningens rum var och begav sig dit. Någonstans i mörkret slet han åt sig en flaska vin och snavade sedan till och råkade skära sig ganska rejält på ett askfat av glas och blödde ner golvet och dörrarna i det anrika huset.

Utan några som helst svårigheter, eller möten med säkerhetsfolk, klev han rakt in i drottningens olåsta gemak och satte sig på sängkanten. Drottningen, Elizabeth II, vaknade av fotsteg i sitt sovrum och såg en främmande karl som stirrade på henne. Fagan tappade enligt utsagor modet att ta sitt liv framför drottningen. “Det var inte passande …”, skulle han berätta i media vid ett senare tillfälle.

En säkerhetsvakt som var ute och gick med den kungliga hunden, råkade få syn på det märkliga paret och grep Fagan utan handgemäng.

Något större straff för intrånget fick Michael Fagan inte, han blev dock dömd för stöld av vinflaskan. Britterna blev ganska upprörda över hela händelsen vilket ledde till att man år 1994 fick ändra i grundlagen om i fall att en liknande händelse skulle hända igen.

TV-serien: “The Simpsons” har på sitt eget satiriska vis beskrivit händelsen när Homer är på besök i London och bryter sig in i palatset. Inga vakter kommer till drottningens hjälp då de är upptagna med att dricka té.